DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
26.2 C
Sibiu
28.5 C
Suceava
27.3 C
Covasna
31.3 C
Piatra Neamț
28.6 C
Braşov
26.5 C
Bistrița
31.4 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Asta înseamnă să fii „verde”: Elvețienii construiesc un zgârie-nori cu structură de lemn

Recomandate

În următorii patru ani, cea mai înaltă clădire rezidențială din lume, cu o structură portantă din lemn, se va ridica deasupra crestelor din orașul elvețian Winterthur, aproape de Zürich.

Turnul de 100 de metri înălțime, Rocket&Tigerli, este conceput pentru a crea un cadru pentru un cartier activ și atractiv, adânc înrădăcinat în contextul istoric al zonei, care oferă locuințe moderne, de înaltă calitate, cu un flux maxim de lumină naturală.

Rocket&Tigerli, numit după locomotivele produse la fața locului, este format din patru clădiri într-o coregrafie strânsă care amestecă locuințe obișnuite, locuințe pentru studenți, un restaurant, spații comerciale, sky-bar, spa și hotel. Gama largă de facilități sunt concepute pentru a activa cartierul pe tot parcursul zilei, dând astfel viață pieței deschise, orchestrată de cele patru clădiri.

Fiecare clădire are propria sa identitate vizuală pentru a ajuta la crearea unui puternic sentiment de apartenență în rândul rezidenților, nu numai față de clădirea în care locuiesc, ci și față de întregul cartier.

Concursul a vizat examinarea posibilităților arhitecturale ale noului sistem de construcție. Propunerea SHL celebrează structura construcției în sine prin efecte arhitectonice, unde grinzile din lemn sunt evidențiate ca un element distinctiv care oferă locuitorilor senzația de a trăi în interiorul construcției.

Orașul Winterthur, la nord-est de Zürich, a fost cunoscut anterior pentru industria sa de mașini și producția de locomotive. Astăzi, orașul a devenit un loc progresist de învățământ superior și cultură, dar cei din zona Lokstadt – un oraș în interiorul orașului – își prețuiesc mediul industrial din secolul al XIX-lea.

Proiectul câștigător al SHL deschide zona prin crearea de spații atractive exterioare și interioare care necesită interacțiune umană. În masterplanul original, peisajul a fost proiectat de studioul internațional de arhitectură peisagistică Vogt. Pentru a susține masterplanul existent, SHL s-a inspirat din spațiile și pauzele care apar în mod natural în arhitectura industrială în întâlnirea dintre spații mari și străzi înguste.

La realizarea sa, turnul va părea o continuare naturală a arhitecturii din jur. Fațada va fi acoperită cu cărămizi de teracotă roșu închis și galben combinate cu detalii în verde, o paletă de culori care reflectă acoperișurile roșii și cărămizile galbene ale clădirilor istorice din zonă.

Proiectul marchează o piatră de hotar în construcția clădirilor din lemn – nu numai datorită celor 100 de metri ai săi, care au stabilit recordul pentru clădirile rezidențiale cu o construcție portantă din lemn, ci și pentru că introduce un sistem de construcție inovator care examinează lemnul ca fiind înlocuitorul natural pentru beton.

Compania elvețiană Implenia și Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zürich, ETH, au colaborat la dezvoltarea noului sistem, care permite construirea de clădiri mai înalte din lemn. În noul sistem, miezul de beton a fost înlocuit cu lemn, rezultând că grinda individuală vine cu o greutate mai mică. Acest lucru face posibilă construirea de construcții mai înalte și, în același timp, asigură că întregul proces de construcție obține o cantitate mai mică de carbon încorporat.

De la a considera lemnul ca un material natural, folosit în mod tradițional în cabane și case de vacanță, materialul este acum tratat cu accent pe calitățile sale în raport cu consumul total de energie al unei clădiri. Tehnologiile inovatoare de construcție permit lemnului să se alăture curentului principal în mediul construit atât când vine vorba de toate construcțiile din lemn, cât și când vine vorba de hibrizi între construcții din lemn și beton.

Rocket&Tigerli este de așteptat să fie finalizat și gata pentru a-și primi locatarii până în 2026.

Sursa: shl.dk

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi