DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-2.4 C
Covasna
0.7 C
Piatra Neamț
-0.4 C
Braşov
-1.6 C
Bistrița
0.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Interviu cu avocații văduvei pădurarului ucis: 3 ani de procese, 40 de martori, un verdict și niciun leu onorariu

Recomandate

Pe 16 octombrie 2019, Liviu Pop, un pădurar în vârstă de 30 de ani, tată a trei copii, angajat al Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis de un hoț de lemne. Un caz ce a impresionat și indignat opinia publică. Trei ani mai târziu, pe 30 aprilie 2022, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Ioan Pop, ucigașul pădurarului, la 17 ani de închisoare și plata a 400.000 de euro daune către văduvă și cei trei copii. Avocații familiei victimei au fost Iulia Rus și Radu Chirilă, de la firma Cahler și Asociații. Amândoi de aceeași vârstă cu pădurarul ucis… La solicitarea forestmania.ro, avocatul Iulia Rus a răspuns la mai multe întrebări legate de acest caz tragic.

Avocații Iulia Rus și Radu Chirilă, de la SCA CAHLER SI ASOCIATII

Forestmania.ro: Cum a ajuns acest caz la dvs și care a fost motivul pentru care ați decis să îl preluați?

Iulia Rus: Acest caz a ajuns la noi prin recomandările pe care le-a primit familia victimei în ceea ce privește societatea noastră. Nu am ezitat niciun moment să ne implicăm și să oferim tot suportul pentru aflarea adevărului și pedepsirea acestei fapte.

Forestmania.ro: Care a fost desfășurarea evenimentului? Pentru că s-a scris că pădurarul avea armă și i-a fost luată de agresor, agresorul a spus că s-ar fi descărcat accidental, victima avea răni… Sunt mai multe necunoscute despre ce s-a întâmplat de fapt. Dacă ne-ați putea descrie pe scurt.

Iulia Rus: Inculpatul a declarat că, în seara evenimentului, se întorcea din pădure, de unde încărcase, împreună cu un alt bărbat, o căruță cu lemne. Cand pădurarul s-a apropiat, cel de-al doilea bărbat a fugit, iar inculpatul a rămas în căruță. A susținut inculpatul că pădurarul ar fi apucat arma cu mâna dreaptă de țevi și ar fi incercat să îl lovească cu patul puștii în cap, inculpatul s-a ferit, iar în momentul impactului cu lemnele din căruță, arma s-ar fi descărcat, rănindu-l pe pădurar. A mai spus inculpatul că, la auzirea împușcăturii, caii au fugit.

Însă, din rapoartele de expertiză depuse la dosar la începutul lunii august 2020 a reieșit faptul că declarațiile inculpatului nu corespundeau adevărului: s-a stabilit prin expertiză faptul că între gura țevilor armei și pieptul pădurarului a fost o distanță între 30 și 60 cm. Rezultă, deci, faptul că pădurarul nu avea cum să țină arma de țevi la momentul împușcăturii. S-a mai stabilit faptul că arma respectivă nu s-ar fi putut descărca accidental și că a fost, cu certitudine, acționat un trăgaci. Apoi, tot prin expertiză, s-a confirmat prezența reziduurilor de tragere pe hainele pe care le-a purtat inculpatul în acea seară. În baza acestor probe, in data de 10 august 2020, inculpatul a fost reținut, iar mai apoi arestat.

În rechizitoriul întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a reținut faptul că între pădurar și inculpat a avut loc o înfruntare fizică, în cadrul căreia inculpatul a reușit cumva să deposedeze victima de armă, iar mai apoi l-a împușcat în partea dreaptă a pieptului. Inculpatul a încercat să fugă, dar s-a întors după câteva minute și a rupt în două patul armei, lovind-o de un bolovan din apropiere, tocmai pentru a crea premisele unui accident.

 Forestmania.ro: Ați primit vreun suport de orice fel de la colegii victimei (pădurari, Romsilva, sindicat etc)?

Iulia Rus: Văduva pădurarului a primit atât suport moral, cât și financiar din partea colegilor victimei, a Romsilva și a Federației Sindicatelor Silva, precum și din partea altor persoane. Este recunoscătoare tuturor celor care au ajutat-o și tuturor celor care cinstesc în continuare memoria soțului ei.

Mulțumim și noi pe această cale colegului avocat Călin Herța din Baia Mare pentru sprijinul acordat când nu am putut asigura prezența noastră la Tribunalul Maramureș.

Forestmania.ro: Credeți că este o pedeapsă pe măsura faptei?

Iulia Rus: Inculpatul a fost găsit vinovat de săvârșirea a trei infracțiuni: ultraj, în varianta omorului, pentru care Tribunalul Maramureș l-a condamnat inițial la 13 ani și 6 luni, iar Curtea de Apel Cluj a majorat pedeapsa la 16 ani, tâlhărie calificată, pentru care a primit o condamnare de 3 ani , iar pentru infracțiunea de uz de armă fără drept a primit o condamnare de 1 an. În apel, urma contopirii pedepselor, a rezultat pedeapsa de 17 ani și 4 luni.

Curtea de Apel Cluj a apreciat că aceasta este o pedeapsă potrivită și proporțională cu gravitatea faptelor săvârșite și nu putem decât să fim de acord. Completul de judecată a analizat probațiunea și a majorat pedeapsa din prima instanță astfel cum am solicitat atât noi, cât și reprezentantul Ministerului Public.

Forestmania.ro: Credeți că daunele vor putea fi achitate către familia victimei?

Iulia Rus: Daunele morale acordate în cauză sunt în cuantum de 400.000 de euro, câte 100.000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 fetițe și 100.000 de euro pentru văduva pădurarului. Este greu de spus acum dacă, măcar parțial, aceste sume vor fi achitate vreodată, însă noi vom fi în continuare alături de văduva pădurarului și o vom sprijini în orice demers.

Forestmania.ro: Este un caz care v-a impresionat mai mult decât altele?

Iulia Rus: În mod evident, un asemnea caz impresionează. Am asistat personal la sute de ore de acte de urmărire penală. Doar audierea și reaudirea tuturor celor aproximativ 40 de martori și a inculpatului au durat, in faza de urmărire penală, cel puțin 150 de ore.

Apoi, nu putem lăsa deoparte faptul că, din ziua în care am preluat dosarul, am cunoscut îndeaproape drama văduvei și a celor trei fetițe, aflând detalii care de multe ori ne-au impresionat până la lacrimi.

Forestmania.ro: Putem spune că e un caz ce reflectă, ce-i drept, la extremă, sintagma „Mafia pădurilor”?

Iulia Rus: În opinia noastră, în acest caz nu a fost implicată marea mafie a pădurilor. Din câte am văzut, sunt extrem de active și bine organizate în zonă tot felul de mici rețele de persoane care fură lemne cu căruța. În această categorie poate fi inclus și acest caz.

Ceea ce putem afirma este faptul că, dacă, în acest caz, urmărirea penală nu ar fi fost preluată de Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu ar fi existat, la acest moment, o persoană condamnată pentru uciderea pădurarului Pop Liviu Pavel.

Forestmania.ro: Cum comentați ipoteza că victima ar fi trebuit să sune la 112 și să nu confrunte de una singură agresorul?

Iulia Rus: Victima și-a anunțat superiorul că se va deplasa în zonă, având informații că în pădure acționează hoții de lemne, și l-a rugat pe acesta să sune, între timp, la 112. Serviciul 112 a fost apelat. În cadrul unei convorbiri pe care a avut-o cu șeful său, i-a indicat acestuia porecla unui dintre cei doi bărbați pe care îi auzea în pădure. Însă, la un moment dat, văzând că hoții sunt pe punctul de a ieși din pădure și de a scăpa, pădurarul a decis să le iasă în față și să încerce să îi oprească.

Forestmania.ro: Cum comentați faptul că în mediul online unii au spus că ar fi trebuit aplicată o pedeapsă mai mare?

Iulia Rus: Nici o pedeapsă nu este suficient de mare atunci când este luată viața unui om, dar nimeni și nimic nu îl va aduce înapoi și nu va suplini lipsa lui din viata copiilor. Este o pedeapsă aplicată în acord cu legislația noastră și este oarecum orientată înspre maxim.

Forestmania.ro: Cunoscând detaliile acestui caz, putem spune că meseria de pădurar este una din ce în ce mai riscantă?

Iulia Rus: Cu siguranță meseria de pădurar este extrem de riscantă. Este de notorietate faptul că hoții de lemne sunt întotdeauna înarmați, iar,  pe lângă topoare și cuțite, mai au și planuri elaborate, știu exact când să acționeze și depășesc întotdeauna paza asigurată de stat. Pădurarii sunt depășiți numeric, prost echipați,  și au de patrulat hectare întregi de pădure. Nu este deloc ușor.

Forestmania.ro: Ce comportament a avut agresorul pe durata procesului?

Iulia Rus: Inculpatul nu a fost sincer nicio clipă și a negat în permanență săvârșirea infracțiunilor, îngreunând și încetinind în acest fel desfășurarea cercetărilor. Probele administrate au dus totusi la stabilirea adevărului în cauză. Desigur, sunt detalii care vor rămâne pentru totdeauna necunoscute, dată fiind tăcerea singurului om care ar putea să le clarifice….

Forestmania.ro: Dacă se poate, am vrea o scurtă descriere a familiei victimei.

Iulia Rus: Victima Pop Liviu Pavel era căsătorit și avea 3 fiice, gemenele în vârstă de 1 an și încă o fetiță de 5 ani la acel moment. Soția pădurarului avea doar 27 de ani când a rămas singură cu 3 copii. Victima avea 30 de ani la data decesului. Nu l-am cunoscut personal, astfel că nu pot să îl caracterizez, dar familia a fost devastată de pierderea lui și au rămas 3 copii fără tată.

Din toate discuțiile pe care le-am purtat cu familia, cu colegii, dar și cu prietenii victimei, am aflat că aceasta era um om care își iubea foarte mult profesia. Pădurarul avea o viață liniștită, alături de o familie frumoasă.

Forestmania.ro: Cât a durat acest proces – din prima zi până la condamnare – și care a fost onorariul dvs pentru acest caz?

Iulia Rus: Evenimentul s-a petrecut în luna octombrie 2019. Inițial, urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Maramures, fiind apoi preluată de Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 În data de 23.10.2020, a fost întocmit rechizitoriul, iar inculpatul a fost trimis în judecată.  În faza de judecată au fost ascultați toți cei 40 de martori audiați și în faza de urmărire penală și s-a încuviințat efectuarea unei expertize complexe, în urma căreia au fost confirmate probele în baza cărora a fost reținut și, mai apoi, arestat inculpatul. Nu ne-am opus efectuării acestei expertize și nu am solicitat respingerea niciunui obiectiv propus de inculpat, prin apărători.

Practic, urmărirea penală a durat aproximativ un an, iar faza de judecată (fond și apel), a durat cam un an și două luni.

Societatea nostră nu a solicitat și nu a încasat niciun onorariu. A fost un caz pentru care am muncit pro bono. Iar, pentru viitor, această familie va beneficia de asistență juridică gratuită din partea SCA CAHLER SI ASOCIATII, ori de câte ori va fi nevoie.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi