Bogdan Balanișcu, secretar de stat: „Ajutorul pentru lemn de foc, cu factură și aviz de însoțire”

0
611

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Bogdan Balanișcu, anunță că ajutorul pentru cei care se încălzesc cu lemn se va acorda în baza dovezii achiziției.

„Suntem preocupați de situația grea în care se află cei mai vulnerabili dintre români și ne gandim la cei care, în contextul actualei crize a creșterii prețurilor, nu vor putea să se încălzească la iarnă.

În acest sens, la nivelul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, se lucrează în prezent la o schemă de ajutor care prevede o subvenție în cuantum de 150 lei, alocată celor care nu dețin păduri proprii. Beneficiarii acestui ajutor vor trebui să facă dovada cu factură și aviz de însoțire a lemnului cumpărat, iar compensarea se va acorda ulterior.

În contextul creșterii accelerate a prețurilor la serviciile de bază utilizate de români, este nevoie de această subvenție similară cu cea pentru energie și gaze, mai ales că în România, la momentul actual, majoritatea gospodăriilor din mediul rural folosesc ca resursă principală de încălzire lemnul”, a declarat demnitarul pentru forestmania.ro.

O măsură susținută și salutată și de ASFOR

Ministerul Mediului anunța recent că se lucrează la această schemă de ajutor pentru cei care se încălzesc cu lemn de foc, în condițiile în care există o subvenție pentru energie și gaze.

„Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul bugetar va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe.

Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc”, a precizat și ministrul Mediului, într-o emisiune TV.

„Asociația Forestierilor susține această măsură, așa cum a susținut și reducerea TVA pentru lemnul de foc. Noi am insistat ca acel TVA să fie eliminat, dar chiar și reducerea la 5% a fost binevenită. Lemnul este o resursă a României și este firesc și chiar obligatoriu ca cetățenii țării să aibă acces la ea, sub diverse forme. Guvernul procedează corect punând pe aceeași balanță tipurile de combustibil, în contextul în care avem peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc iarna cu lemne”, a punctat președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.