DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.2 C
București
-1 C
Sibiu
9.3 C
Suceava
-1.7 C
Covasna
4.6 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-1.6 C
Bistrița
3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Brad viu sau artificial? Un cercetător în silvicultură ne îndeamnă să alegem opțiunile prietenoase pentru planetă!

Recomandate

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, încep căutările pentru cadouri, dar și pentru opțiunile perfecte de transformare a locuințelor în minunate lăcașe de basm. Altfel se simte un cămin scăldat în spiritul Crăciunului. Frunțile se descrețesc, iar magia sărbătorilor se lasă încet peste orașe și sate, peste birouri, săli de curs, peste lacuri și păduri. Iarna aduce cu sine o stare de bine, deși afară e frig, cu toții avem sufletele calde. Pentru că bradul, indiferent de cel pe care-l considerați potrivit, este în această perioadă vedeta casei, nu puteam să omitem dezbaterea acestui subiect. Ce tip de brad alegem pentru a crea o atmosferă primitoare și frumoasă acasă, dar care să fie și prietenos cu mediul și o soluție rezistentă? Cum să ne bucurăm de acest simbol, dar să avem și grijă de planetă în același timp?

Punem pariu că vă frământă aceste întrebări în fiecare iarnă, deci vă vom prezenta câteva dintre sfaturile lui Dr. Curtis L. VanderSchaaf, profesor în domeniul silviculturii, cu privire la alegerea pomului de sărbătoare potrivit.

Brad natural

Dr. Curtis L. VanderSchaaf a explicat că atunci când brazii naturali cresc, absorb dioxidul de carbon din atmosferă, contribuind la reducerea încălzirii globale. Însă, procesul se stopează în momentul în care copacul este tăiat. După spusele acestuia, se eliberează dioxidul de carbon când începe procesul de descompunere. Totuși, partea pozitivă este că sistemul de rădăcini al copacului va continua să stocheze carbon pentru o perioadă de timp, urmând ca noii copaci plantați să continuie ciclul.

Originea copacului

Pentru că transportul este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră, profesorul recomandă achiziționarea pomului de Crăciun din apropiere, menționând chiar și opțiunea de a-l crește în propria curte.

Căutați pepiniere locale care își protejează solurile de eroziune și reduc la minimum daunele aduse apelor de suprafață și subterane, a recomandat Dr. Curtis L. VanderSchaaf

Reciclarea

Aproape la fel de importantă ca alegerea propriu-zisă a pomului de Crăciun este și etapa de după sărbători. Reciclarea este o opțiune mult mai bună decât lăsarea lemnului să se descompună într-un depozit de deșeuri. Din cauza naturii majorității depozitelor de deșeuri, în cele din urmă vor exista condiții anaerobe, iar descompunerea va duce la eliberarea de gaz metan, care este de multe ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Căutați o comunitate sau un comerciant care se oferă să tocească sau să mărunțească copacul pentru a crea mulci sau pentru a-l folosi în grajdurile animalelor.

Copacii pot fi folosiți ca barieră de eroziune pentru nisip sau sol sau ca habitat pentru pești în lacuri. Aceștia pot fi donați în întregime grădinilor zoologice, unde pot deveni zone de divertisment pentru animale, în timp ce se descompun în afara unui depozit de deșeuri, sau pot fi aruncați într-un bio-arzător pentru a asigura încălzirea clădirilor.

Alternativ, luați în considerare tăierea copacului în bucăți mai mici și lăsarea lui să putrezească în aer liber, plasându-l într-un loc ferit. Acesta va oferi un adăpost temporar pentru multe insecte, păsări și animale sălbatice.

Bradul  artificial: Reutilizarea, cheia sustenabilității

Brazii artificiali rezistă ani întregi și nu necesită aproape nicio întreținere. Totuși, fiind în cea mai mare parte un produs creat în bază de petrol, descompunerea lui poate dura sute de ani, dacă este aruncat în voia sorții.

Una dintre modalitățile sustenabile de a te bucura de un brad artificial este reutilizarea acestuia timp de mai mulți ani. Astfel, vor scădea emisiile de carbon rezultate în urma producerii, ambalării și expedierii unui brad nou.

Mulți pomi artificiali sunt construiți pentru a rezista 30 de ani sau mai mult. Pentru a-i prelungi durata de viață, aveți grijă când îl montați și la modul în care îl depozitați. Dacă bradul se deteriorează, vedeți dacă puteți găsi piese de schimb, în loc să înlocuiți bradul integral.

Atenție la sursă

Aproximativ 80% din pomii artificiali de Crăciun sunt fabricați în China. Transportul maritim este destul de eficient, dar bradul tot trebuie să ajungă și să plece din porturi. 

De aceea, puteți apela la producători locali.

Unii producători fac pomi din materiale reciclate, cel puțin parțial, ceea ce contribuie la reducerea amprentei de carbon. Copacii artificiali mai scurți sau modelele cu mai puțin frunziș utilizează, de asemenea, mai puțin plastic.

Tipul de plastic utilizat influențează, de asemenea, cantitatea de petrol utilizată. Unele cercetări au sugerat că frunzișul din plastic realizat din matrițe de plastic din polietilenă poate avea un impact mai redus decât frunzișul tradițional realizat din clorură de polivinil sau PVC.

Oferiți o nouă viață bradului artificial de Crăciun

Dacă nu vă mai place bradul dvs. artificial încercați să revindeți bradul sau să îl donați unei organizații caritabile, unui magazin de vechituri sau unui azil de bătrâni, astfel încât alții să poată continua să îl folosească. De asemenea, puteți fi creativi și să refolosiți crengile copacului în diverse scopuri decorative.

Sursa: https://www.msn.com/en-us/lifestyle/home-and-garden/real-or-artificial-a-forestry-scientist-explains-how-to-choose-the-most-sustainable-christmas-tree-no-matter-what-it-s-made-of/ar-AA1vp7bK

Sabrina Vacari

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi