DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Bugetul Romsilva, adoptat de Guvern: 110 milioane de lei pentru drumuri forestiere

Recomandate

Bugetul Romsilva a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern, profitul net prognozat la 31 decembrie 2022 fiind de peste 41 milioane de lei. La capitolul Investiții, conducerea RNP va aloca peste 208 milioane de lei, din care 110 milioane lei vor fi folosiți pentru drumuri forestiere. „Lucrările de execuție a drumurilor forestiere sunt necesare în vederea accesibilizării fondului forestier, pentru a se asigura continuitatea tratamentelor silviculturale precum și a lucrărilor de îngrijire a arboretelor”, se arată în nota de fundamentare a HG, semnată de ministrul Mediului, Tánczos Barna.

La sursele pentru finanţarea investiţiilor este prevăzută suma de 208.254.000 lei, din care 60.000.000 lei din surse proprii, 10.305.000 lei din alocaţii bugetare pentru investitii, 25.679.000 lei alocații de la buget pentru perdele forestiere de protecție, 2.000.000 lei credite bancare externe, 110.270.000 lei din alte surse, respectiv: 270.000 lei din fond de ameliorare si 110.000.000 lei din fond de accesibilizare.

Pe lângă drumurile forestiere, RNP va face investiții în amenajarea bazinelor torenţiale, precum şi în reconstrucţia ecologică a unor terenuri degradate. De asemenea, regia va aloca fonduri pentru depozite pentru lemn de foc, provizorii sau permanente, precum și în utilaje pentru exploatare. Cu atât mai mult cu cât trebuie să crească ponderea lemnului fasonat la 50%, din 2023.

Date fiind aceste sume, conducerea RNP nu va mai cumpăra în acest an nici mașini, nici autoutilitare și nu va mai investi în cantoane sau sedii. Se vor continua doar lucrările de renovare sau reabilitare începute deja.

Care sunt cheltuielile Romsilva?

O pondere importanta în categoria cheltuielilor regiei o reprezintă amenajarea pădurilor (în valoare de 33.500.000 lei), cheltuielile privind susținerea activității de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor, în valoare de 40.200.000 lei, și cheltuielile cu administrarea parcurilor naturale / naționale și a Muzeului Cinegetic al Carpaților „Posada” în cuantum de 40.800.000 lei.

„Pentru cheltuielile generate de administrarea parcurilor naturale şi naţionale, precum şi pentru cheltuielile generate de susţinerea activităţii de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor ar fi necesar să se elaboreze acte normative care să permită suportarea lor de la bugetul statului, astfel acestea se suportă din veniturile proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, influenţând în mod direct diminuarea profitului brut”, se mai detaliază în document.

Cheltuielile de natură salarială au fost determinate în funcţie de  numărul mediu de personal pentru anul 2022 de 15.000 salariati, de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, de indicele mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2022 și de creșterea salariilor și a bonusurilor prevăzute prin acte normative. Astfel, câștigul mediu lunar brut pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură  salarială recalculat conform OG 26/2013 și a legii anuale a bugetului de stat este de 8.072 lei/persoană. 

Veniturile RNP

Prin proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 se propune realizarea unui nivel al veniturilor totale de 2.800 milioane lei, rezultând o majorare a acestora cu 21,8% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2021, iar nivelul cheltuielilor totale este de 2.750 milioane de lei, înregistrându-se o majorare a acestora cu același procent înregistrat de venituri, ceea ce duce în anul 2022 la realizarea unui profit brut de 50 milioane lei, înregistrând o creștere de 25% față de cel preliminat a se realiza la data de 31.12.2021, respectiv 40 milioane lei.

La fundamentarea elementelor de venituri s-au avut în vedere următoarele:

  • recoltarea din pădurile proprietate publică a statului şi proprietatea altor deţinători administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a unui volum total de 9.500 mii m3 de masă lemnoasă;
  • acţiunea de valorificare a altor resurse din fondul forestier, la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva se vor comercializa fructe de pădure, ciuperci comestibile, plante medicinale, carne de vânat şi  vânat viu, păstrăvi de consum etc;
  • venituri din contracte de administrare și din prestări servicii silvice.

Trebuie spus că din comercializarea în condiţii de eficienţă atât a masei lemnoase, cât şi a celorlalte resurse enumerate mai sus, va rezulta o cifră de afaceri de 2.500,0 milioane lei.

Sursa: Guvernul României

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi