California: numărul clădirilor înalte din lemn e în continuă creștere

0
366

Statul american California vine tare din urmă în zona construcțiilor înalte din lemn, după ce mai multe state au început deja să ridice astfel de clădiri. Lemnul e apreciat în California, care are în acest moment peste 150 de proiecte de clădiri pe structuri din lemn, iar alte 80 au fost deja finalizate. Dar acestea nu sunt înalte. Constructorii au cerut autorităților să schimbe reglementările, pentru a obține aprobări pentru blocuri din lemn. Astfel, în iulie 2021, California a adoptat prevederile privind utilizarea lemnului în clădiri înalte din Codul Internațional al Construcțiilor (IBC), modificând Codul propriu al Construcțiilor.

„Lemn înalt” și „cherestea înaltă”, cum spun americanii (tall wood sau tall timber) se referă la clădirile din lemn masiv care depășesc limitele codurilor anterioare pentru numărul de etaje, înălțime și, în unele cazuri, de suprafață.

Adoptarea de către California a noilor prevederi din Codul construcțiilor permite structuri din lemn de până la 18 etaje și o creștere a suprafețelor pătrate permise.

Spre deosebire de construcția din lemn cu cadru ușor, cheresteaua pentru aceste construcții este fabricată din produse din lemn de inginerie, care sunt de obicei realizate din panouri, stâlpi sau grinzi din lemn masiv, mari, adesea produse în afara șantierului și utilizate pentru construcția de pereți, podele și acoperișuri portante.

„Anticipăm o creștere a proiectelor de lemn înalt în California, ca o modalitate de a aborda nevoile de locuințe cu o construcție mai durabilă și datorită performanței lemnului masiv, a atributelor estetice, biofile și a vitezei de instalare”, spune Bill Parsons, director de operațiuni al WoodWorks, un organizație națională nonprofit care oferă sprijin pentru proiecte pentru clădiri comerciale și multifamiliale din lemn.

Învecinatele state Oregon și Washington au adoptat deja prevederile privind utilizarea lemnului în construcții înalte în codurile de construcție proprii.

În Portland, Carbon12 este o clădire rezidențială multifamilială din lemn, cu opt etaje și 42.000 de metri pătrați. Când a fost finalizată, în 2017, a fost cea mai înaltă clădire din lemn masiv din S.U.A. Carbon12 conține 14 unități rezidențiale cu un hol la parter și spațiu comercial. Clădirea este construită din stâlpi, grinzi, podele și tavane din lemn stratificat încrucișat (CLT).

Dezvoltatorul a decis să folosească lemn masiv în loc de beton, deoarece dorea să construiască un proiect multi-familial durabil din punct de vedere ecologic, care să folosească resurse regenerabile de lemn din nord-vestul Pacificului.

Pentru a oferi suport seismic, designerii au combinat grinzile glulam și podelele CLT cu un miez inovator din oțel cu flambaj.

În Seattle, Heartwood, un complex de locuințe cu opt etaje la preț accesibil, din lemn, a primit recent undă verde de către Departamentul de Construcție și Inspecții din Seattle. Structura, care folosește CLT, va fi prima din oraș căreia i se va permite expunerea completă a lemnului. Construit într-o fostă parcare, Heartwood va avea 126 de apartamente și spatiu comercial la parter.

În afara Coastei de Vest, proiecte notabile de lemn înalt, fie în construcție, fie deja finalizate, includ INTRO, opt etaje de lemn masiv deasupra unui podium de beton în Cleveland; Ascent, 19 etaje de lemn masiv pe șase etaje de beton în Milwaukee; 80M, două etaje noi din lemn masiv și penthouse locuibil peste o structură existentă de șapte etaje în Washington, D.C.; și 11 E. Lenox, șapte etaje de lemn masiv în Boston.

Deși vine mai târziu în „clubul” statelor care au adoptat noile reglementări, California are multe proiecte de construcții din lemn masiv, deși ceva mai joase. În luna martie, acestea numărau 82 construite sau în construcție și 125 în proiectare.

În 2020, Agenția de Operațiuni Guvernamentale din California a organizat un concurs de construcții din lemn masiv. Statul a acordat un total de 500.000 USD pentru patru proiecte care să demonstreze potențialul lemnului masiv de a ajuta la abordarea provocărilor multiple, creând în același timp noi oportunități economice.

Unul dintre câștigătorii competiției a fost Proiectul de unificare a campusului California College of the Arts din San Francisco.

Proiectul demonstrativ hibrid de lemn masiv de 107.000 de metri pătrați, cu patru etaje, care face parte dintr-o extindere a campusului, folosește produse din lemn masiv.

The Fifth din Los Angeles este o clădire de 77.190 de metri pătrați, cu 14 etaje, cu 150 de garsoniere pentru foste persoane fără adăpost.

The Fifth folosește cherestea laminată și placaj și este destinat să fie un model pentru viitoarele locuințe cu mai multe unități din lemn masiv.

Sediul districtului de salubrizare din Orange County din Fountain Valley este o clădire hibridă de 109.000 de metri pătrați. Holul este deschis publicului și este iluminat în așa fel încât interiorul din lemn să fie vizibil noaptea. Structura din oțel și cherestea folosește sisteme laterale din oțel pentru a ajuta la eficientizarea aprobărilor, oferind un alt șablon posibil de urmat.

Mai multe materiale de înaltă calitate din proiect includ un exterior din teracotă, placare metalică și geamuri structurale de perete tip cortină.

Al patrulea câștigător, Sunnydale Community Center at the Hub din San Francisco, este o clădire de 31.000 de metri pătrați care va găzdui programe pentru tineri și familii și facilități de recreere.

Echipa de proiectare a proiectului a ales CLT și glulam pentru calitățile biofile, durabile, structurale și estetice și pentru a face spațiul comunității cald și primitor.

Sursa: canada.constructconnect.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.