ArchDaily: Ce material de construcție este ecologic?

0
592

Prin definiție, pentru a fi considerat ecologic, un material trebuie să respecte câteva caracteristici generale precum: să fie realizat dintr-o materie primă care se reînnoiește rapid, sau care este reciclabilă, biodegradabilă sau susceptibilă de a fi transformată în carbon; colectarea, extragerea și fabricarea trebuie să se facă local, evitându-se deplasările la distanță; inputurile sale trebuie să fie cultivate sau recoltate în mod ecologic sau durabil și trebuie să fie lipsite de toxine; și să fie durabil, ușor de întreținut și ușor de reutilizat. Mai jos, veți găsi câteva dintre materialele care îndeplinesc aceste cerințe:

Cărămizi din chirpici

Compus din pământ brut, apă, paie și, în unele cazuri, din alte fibre naturale, chirpiciul este o tehnică străveche folosită în întreaga lume. Este un material cu impact redus, care este produs manual, nu folosește combustibili fosili în producția sa și nu necesită energie pentru a-l arde. Prin urmare, materialul tradițional permite ca resturile să fie returnate direct pe pământ. Alte avantaje sunt costul redus, ușurința de producție și implementare.

La adoptarea materialului este necesar să se acorde o atenție deosebită unei înțelegeri profunde a climei și a locului în care va fi construită structura, deoarece aceasta, de exemplu, nu este potrivită pentru zone seismice și umede. În caz de ploi frecvente, e nevoie de protecția suprafețelor.

Deoarece au materii prime similare, mulți oameni pot confunda chirpiciul cu pământul bătut, principala diferenta consta in tehnica adoptata pentru proiectarea produsului. În timp ce prima este o cărămidă coaptă la soare și procesul de construcție urmează forma zidăriei, a doua constă în mod normal din două panouri paralele de lemn sau foi de placaj, umplute cu un strat de pământ umed. După ce se adaugă acest strat mic, este comprimat până la aproximativ jumătate din volumul său inițial de un tampon pneumatic. Acest proces se repetă în mod iterativ până când structura este umplută cu pământ compactat, permițând îndepărtarea lemnului și rămânerea unui perete autoportant de pământ batut.

Bambus

Dacă ar fi să proiectăm materialul de construcție ideal, acesta ar arăta foarte mult ca bambusul. Planta milenară, utilizată pe scară largă în Asia de Sud-Est, a devenit din ce în ce mai populară în alte teritorii datorită caracteristicilor și beneficiilor sale, care includ costuri reduse, manipulare ușoară și consum redus de energie pentru prepararea ei. Materialul care captează și stochează dioxidul de carbon a demonstrat în testele de laborator că atinge capacități structurale impresionante. Rezistența sa la compresiune este echivalentă cu cea a betonului, în timp ce rezistența sa la tracțiune atinge numărul de oțel.

Dar este necesar să ne amintim că toate acestea pot varia în funcție de specie, care sunt mai mult de 1500 și cresc în mod natural pe aproape toate continentele, în special în regiunile cu temperaturi mai ridicate. În plus, instalarea acestuia necesită o forță de muncă minim calificată. Trebuie să primească un tratament adecvat pentru protecția dăunătorilor, precum și să nu fie în contact direct cu solul sau ploaia.

Lemnul

Mulți oameni încă se întreabă: Folosirea lemnului în arhitectură este durabilă? Deoarece este un material regenerabil, este posibil să îl utilizați fără a deteriora mediul, atâta timp cât rata de extracție permite refacerea pădurii și menține întregul ciclu durabil. Pentru a garanta acest lucru, există diferite mărci care verifică lemnul și garantează calitatea acestuia, cum ar fi FSC (Forest Stewardship Council) și Sistemul brazilian de certificare a pădurilor INMETRO (Cerflor).

Un material de construcție deja tradițional, lemnul este capabil să stocheze aproximativ o tonă de dioxid de carbon în fiecare metru cub. În plus, manevrarea sa ușoară permite șantierului să fie mai eficient, reducând timpul de construcție și consumând mai puțină energie pentru construcția structurilor.

Cărămizi ecologice

Cunoscute sub numele de blocuri de pământ comprimat, cărămizile ecologice sunt modulare și pot fi folosite în scopuri structurale – înlocuind alte materiale mai dăunătoare mediului, precum betonul. Sunt compuse din sol și ciment și se întăresc cu apă. Cu alte cuvinte, nu au nevoie de nici un fel de ardere. Datorită texturii lor, pot fi păstrate în formele lor aparente, făcând inutile acoperirile.

Prin adoptarea lui se realizează o economie de 70% la beton și mortar, și de 50% la oțel, în construcții. Beneficiile lor, în general, reduc timpul de construcție cu 30% față de zidăria tradițională, face șantierul mai curat deoarece reduce deșeurile de la lucru și, în final, pot avea țevi înglobată în orificii.

Sursa: archdaily.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!