DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Care e cel mai bun lemn pentru încălzirea casei? Sfaturi de la specialiști

Recomandate

Meșterii sibieni de la pefoc.ro vin în ajutorul celor care folosesc materialul lemnos ca și combustibil principal pentru încălzirea locuinței. Ei ne recomandă să folosim cu preponderență pentru foc numai lemn de esență tare precum lemnul de fag, carpenul sau cel de stejar.

Bineînțeles, tentația de a folosi lemn de rășinoase este mare având în vedere că bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar specialiștii garantează că acest avantaj este unul fals, deoarece cu timpul, vă veți trezi cu un șemineu sau cu o sobă, incapabilă să mai poată respecta standardele inițiale de funcționare și care va da rateuri din punct de vedere al randamentului. În schimb, pentru că rășinoasele ard foarte repede și degajă o temperatură înaltă, într-un interval scurt de timp, acestea sunt perfecte doar în procesul de aprindere al focului.

Un alt aspect de luat în considerare dacă ne dorim ca șemineul sau soba să funcționeze la cele mai înalte standarde de performanță pentru o perioadă îndelungată de timp, se referă la evitarea utilizării lemnului ud. Folosindu-l, o mare parte din energia calorică se va irosi în procesul de evaporare a apei și nu în cel de încălzire propriu-zisă. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii care se acumulează și căptușește nedorit cu un strat gros, pereții camerei de ardere, țevile sau coșul de fum.

În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine o serie de probleme considerabile, defecțiuni ale unor părți consumabile a focarelor (ex: grătar, șamota), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

Pe scurt, înainte de a achiziționa lemne de foc, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și stocat la adăpost de intemperii, astfel vei obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată, un șemineu mai ușor de întreținut și cu durată lungă de viață.

Sursa: Expres de Banat

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi