DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
26.2 C
Sibiu
28.5 C
Suceava
27.3 C
Covasna
31.3 C
Piatra Neamț
28.6 C
Braşov
26.5 C
Bistrița
31.4 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Cazul celor 2.100 de metri cubi de lemn confiscat de la HS Timber. Garda Forestieră: „De ce l-au recepționat?”

Recomandate

În urmă cu câteva zile, Ministerul Mediului anunța faptul că Garda Forestieră Cluj a confiscat o cantitate de 2.100 de metri cubi de lemn de la o companie din Sebeș, lemn adus dintr-o țară a Uniunii Europene. Motivul confiscării și amenzii: documentele de însoţire nu respectau prevederile HG 497/2020 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, încălcându-se astfel Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Potrivit unor surse din interiorul fabricii din Sebeş citate de ziarul Unirea, greşeala s-ar referi la faptul că ar fi întocmit greşit actele de pentru transportul din import, scriind „pin“ în loc de „molid“.

Surse consultate de forestmania.ro de la Garda Forestieră Cluj susțin că în mod normal, cei de la fabrica din Sebeș, Grupul HS Timber, ar fi trebuit să refuze recepția mărfii și să cheme Garda Forestieră de îndată ce constatau neregula. „De ce l-au recepționat? Dacă noi găseam un cetățean care avea în camion un tip de lemn și în acte un alt tip, îl confiscam. Ei vor tratament preferențial?”, spun cei de la Gardă.

Lemnul adus de HS Timber provine din Germania și nu este exclus ca „eroarea” să aibă un alt substrat: molidul din Germania este infestat cu dăunători, are diverse boli și există restricții la comercializare. Din acest motiv, este posibil să fi scris că e „pin”. „Noi avem sistemul SUMAL, ei nu au nimic, alte țări. La noi funcționează totul corect, suntem extrem de atenți cu ce intră în piață, cu transporturi, circulație. Și ei nu. Cu toate acestea, tot noi suntem cei cu infringement!”, ne-au mai spus cei de la Gardă.

Nu este exclus ca reprezentanții companiei HS Timber să facă demersuri în instanță pentru a rezolva această problemă, pe care o pun pe seama unei „erori umane”. Cei de la Garda Forestieră Cluj ne-au declarat însă că au mai avut o speță similară cu aceeași companie și au câștigat, lemnul rămânând confiscat la acea dată.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi