DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

CE revizuiește normele privind ajutoarele de stat, inclusiv în sectorul forestier

Recomandate

Comisia Europeană invită toate părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la normele revizuite propuse privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier şi pescăresc, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Scopul revizuirii propuse este de a alinia normele actuale la priorităţile strategice actuale ale UE, în special la politica agricolă comună (PAC), la politica comună în domeniul pescuitului (PCP), precum şi la Pactul verde european. Statele membre şi alte părţi interesate pot răspunde la consultare până la 13 martie 2022.

„Propunerile vizează să asigure faptul că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agricol, forestier şi pescăresc sunt adecvate pentru tranziţia verde. Normele revizuite vor facilita furnizarea mai rapidă a finanţărilor de către statele membre, fără a cauza denaturări nejustificate ale concurenţei pe piaţa unică. Încurajăm toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Consultarea se referă la propunerile de revizuire a diferitelor seturi de norme privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier şi pescăresc, şi anume Orientările din 2014 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul agricol („ABER”), Orientările pentru examinarea ajutoarelor de stat în sectorul pescuitului şi acvaculturii, Regulamentul de exceptare pe categorii de ajutoare în sectorul pescăresc („FIBER”) şi Regulamentul privind ajutoarele de minimis în sectorul pescuitului.

Comisia a realizat o evaluare a normelor existente aplicabile sectoarelor agricol şi forestier, iar o evaluare a normelor aplicabile sectorului pescăresc este în curs. Contribuţiile colectate se reflectă în propunerile care fac obiectul consultării.

În privinţa orientărilor privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale, Comisia propune să se considere că acţiunile statelor membre din cadrul PAC reformate, desfăşurate ca parte a planurilor lor strategice PAC, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, astfel încât procedura necesară de aprobare a ajutoarelor de stat să poată fi efectuată rapid. Propunerea introduce, de asemenea, noi categorii de ajutoare care trebuie să fie evaluate şi aprobate în temeiul orientărilor, de exemplu, ajutoarele pentru prevenirea, controlul şi eradicarea infestării cu specii alogene invazive şi cu boli emergente, în vederea protejării sănătăţii plantelor şi a animalelor, precum şi a sănătăţii publice. În plus, orientările revizuite propuse oferă mai multe stimulente pentru măsurile de gestionare a pădurilor care sunt favorabile mediului şi climei (aşa-numitele servicii de silvomediu şi servicii climatice), prin creşterea intensităţii maxime a ajutorului la 120 % din costurile eligibile pentru serviciile legate de biodiversitate, climă, apă sau sol şi pentru schemele de sechestrare a carbonului în solurile agricole.

Sursa: Economica.net

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi