Parcul Național Ceahlău, aflat în administrarea Consiliului Județean Neamț, va beneficia de un centru de cercetare, o zonă de vizitare cu expoziție și un spațiu pentru rangeri în apropierea Cabanei Dochia, în zona de campare. Toate acestea vor face obiectul unui proiect de finanțare cu fonduri europene. La solicitarea forestmania.ro, directorul Parcului Național Ceahlău, Cătălin Gavrilescu, a explicat că este vorba despre o finanțare prin Programul Operational Infrastructură Mare și că, deocamdată, proiectul a trecut prin votul consilierilor județeni, conform legii. „Vrem să construim un centru de cercetare pentru studenții la Biologie, Silvicultură, Mediu sau Farmacie, vrem să avem un spațiu pentru rangeri – vara, când afluxul de turiști este mare, e nevoie de un astfel de loc, vrem să creăm și o expoziție, o mini-expoziție cu speciile din parc, pentru zona științifică”, a spus Cătălin Gavrilescu.
Parcul Național Ceahlău se află în administrarea Consiliului Județean Neamț de 15 ani. „A fost o decizie a Academiei Române. Nu suntem singurul parc aflat în altă administrare decât Romsilva, mai e și la Mehedinți și, mai nou, Parcul Natural Văcărești care a trecut în administrarea Primăriei Capitalei. Eu sper că am demonstrat că se poate administra bine și la nivel de for județean și ne-am ridicat la nivelul așteptărilor”, ne-a mai spus directorul.
„Am avizat realizarea, printr-un proiect cu finanțare europeană, a unei construcții verzi în apropierea Cabanei Dochia, care va asigura prezența continuă a rangerilor în zona centrală a Parcului Național Ceahlău, spațiile necesare cazării persoanelor care desfășoară activități de cercetare științifică și supravegherea strictă a turiștilor care ajung în zona de protecție” a anunțat și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, ieri, după ședința consiliului.
Parcul Național Ceahlău se întinde pe 27.700 de hectare, iar cei care îl administrează – printre care și 10 rangeri – au obligația de a conserva patrimoniul natural constituit din habitate naturale, floră şi faună sălbatică ce intră în componenţa parcului.
Pe teritoriul Masivului Ceahlău se întâlnesc următoarele arii protejate:
- Parcul Național Ceahlău
- Situl de importanţă comunitară Ceahlău
- Situl de protecţie specială avifaunistică Masivul Ceahlău
- Rezervaţiile Ştiinţifice Polița cu Crini și Ocolașul Mare
- Monumentul naturii Cascada Duruitoarea
- Rezervația naturală acvatică Lacul Izvorul Muntelui şi forestieră Secu
- Aria de protecţie specială avifaunistică Lacurile vaduri și Pângărați.
Foto: ceahlaupark.ro