Clusterul Regional al lemnului PRO WOOD și Asociația Forestierilor din România (ASFOR) au organizat vineri, la OSR Zetea, Conferința cu tema „Lanț valoric sustenabil în industria lemnului”. Pornind de la proiectul european gestionat de Pro Wood – Bio Wood Net – prin care peste 4 milioane de euro au ajuns în 7 firme de pe tot lanțul valoric, Ciprian Dumitru Muscă a spus că este un model ce va fi preluat și de ASFOR.
„Practic, aducem bani europeni și îi investim în resursa noastră. Asta trebuie să facem. Asta a făcut acest proiect, pe care noi, ca asociație, o să îl preluăm și o să încercăm să îl multiplicăm în cât mai multe zone ale țării. Pentru că genul acesta de proiecte unesc oamenii, deschid noi orizonturi și ne permit să ne și retehnologizăm”, a spus președintele ASFOR.
Zoltan Kosy, Tornator: Birocrația din România este foarte mare
La Conferință au fost prezenți specialiști din sector, oameni de afaceri, universitari și parlamentari.
Nu au lipsit nici cei de la Asociația Administratorilor de Păduri și nici managerul Tornator România, Zoltan Kosy. Acesta a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină în România un proprietar de pădure, făcând comparație cu Finlanda.
„Proprietarii de păduri din România au atât de multe restricții, că nu prea câștigăm bani din proprietatea noastră. Pe de altă parte, societățile comerciale suferă din cauza prețului prea mare al lemnului. Pădurile din România au un potențial ridicat, ce poate fi folosit pentru dezvoltarea economică a țării, pentru a crea locuri de muncă, a aduce venituri. Dar birocrația este foarte mare. În Finlanda avem un sistem foarte flexibil, proprietarii de păduri au libertatea de a decide cum își folosesc pădurile. Noi ne-am creat bunăstare din păduri și România are de asemenea posibilitatea aceasta. Referitor la tematica acestei Conferințe, Finlanda are unele dintre cele mai puternice clustere. Aș vrea să încurajez colaborarea dintre clustere, ca să creăm bunăstare, venituri, dar să protejăm și mediul. Aveți o istorie de mai bine de o mie de ani în folosirea lemnului ca material de construcție, aș vrea să vă propun să lucrăm împreună ca să putem continua încă o mie de ani, fără a pune în pericol mediul și rolul social al pădurii”, a spus Kosy în discursul său.
Colaborare mai strânsă cu APMR
Kádár Rezső, managerul Clusterului PRO WOOD, a vorbit despre proiectul Bio Wood Net și pașii pe care i-au făcut pentru a-l duce la bun sfârșit. „Lumea trebuie să se obișnuiască cu ideea că se poate face inovare și în industria lemnului”, a spus el.
La Conferință au participat și reprezentanții Asociației Producătorilor de Mobilă din România, cu care cei de la PRO WOOD și ASFOR vor să colaboreze mai strâns pe viitor, astfel încât să poată determina politici publice cu impact pozitiv în sectorul de exploatare și prelucrare a lemnului.
Robert Andras: „Dacă societatea vrea ceva, trebuie să dea ceva în schimb!”
Gazda evenimentului, Robert Andras (OSR Zetea) a vorbit despre rolul silviculturii și nevoile societății.
„Ce menire are silvicultura? Vedem cu toții că în zilele noastre societatea are nevoi, solicitări. Se dorește apă curată, aer curat – pe bună dreptate – în tot acest timp se dorește să avem păduri neatinse. Dar se dorește și să satisfacem nevoile de lemn pentru industrie sau lemn de foc. Se dorește ca pădurea să fie de asemenea loc de plimbare cu ATV-ul sau mașini de teren, cu motocicletele. Dar toate aceste solicitări nu pot fi susținute fără suport economic pe termen mediu și lung. După părerea mea, societatea trebuie să înțeleagă că, dacă vrea ceva, trebuie să dea ceva în schimb. Este foarte importantă finanțarea sectorului. Atâta timp cât societatea civilă nu înțelege că sectorul forestier are nevoie de finanțare, nu vom putea face față niciunii dintre noi, nici silvicultori și nici altă ramură a industriei, la aceste nevoi și solicitări”.