DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, aprilie 15, 2024

CJ Maramureș protejează construcțiile vechi din lemn: patrimoniul satului Breb, reabilitat prin PNRR

Recomandate

Un număr de 12 gospodării vechi din satul turistic Breb vor fi reabilitate în cadrul unui proiect arhitectural menit să pună în valoare moştenirea localităţii, a informat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Gospodăriile, majoritatea construcţii din lemn, au fost introduse în proiectul de finanţare „Patrimoniul vernacular al satului Breb”, derulat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„În această vară, la semnarea Acordului de parteneriat între Consiliul Judeţean Maramureş – Ordinul Arhitecţilor Filiala Nord-Vest şi Primăria Ocna Şugatag pentru realizarea acestui proiect, au fost cuprinse 8 case din Breb pentru reabilitare, iar după o serie de demersuri a fost obţinută finanţarea pentru reabilitarea a 12 gospodării din Breb. (…) Valoarea proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR – şi fonduri proprii ale judeţului Maramureş. Practic, pentru fiecare gospodărie tradiţională se alocă 60.000 de euro pentru reabilitare. În a doua etapă a proiectului vor fi identificate alte patru localităţi din toate cele patru ţări (zone etnografice – n.r.) ale Maramureşului şi vor fi reabilitate centrele localităţilor cu gospodăriile şi instituţiile aferente”, a spus Ionel Bogdan.

Conform acestuia, obiectivul principal al proiectului este păstrarea arhitecturii specifice judeţului Maramureş, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea turismului.

„Breb este cel mai vizitat sat din Maramureş, cunoscut pentru frumuseţea acestui ţinut, dar şi pentru tradiţiile şi obiceiurile vii de sute de ani, pe care noi avem datoria de a le păstra şi transmite mai departe, generaţiilor tinere”, a mai punctat Ionel Bogdan.

Contractul de finanţare a fost semnat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în prezenţa ministrului Marcel Boloş. 

„Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș, unul dintre cele mai frumoase și cunoscute sate din România, care este promovat și peste hotare pentru unicitatea sa, element care i-a adus prestigiul de care se bucură astăzi.

Demersurile pentru acest proiect le-am început încă din această vară, când am semnat Acordul de parteneriat cu Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăria Ocna Șugatag.

În prima fază, au fost cuprinse 8 case pentru reabilitare, însă am reușit ca în final să obținem finanțarea pentru reabilitarea a 12 gospodării tradiționale din Breb.

În a doua etapă, prin parteneriatul cu Ordinul Arhitecților vom identifica alte patru localități din toate cele patru țări ale Maramureșului și vom demara un program județean de reabilitare, conservare și punere în valoare a patrimoniului local. În această etapă, vom reabilita centrele localităților cu gospodăriile și instituțiile aferente.

Valoarea totală a proiectului este de 5,1 milioane lei. Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale Județului Maramureș.

Practic, pentru fiecare gospodărie tradițională se alocă 60.000 euro pentru reabilitare.

Prin implementarea acestui proiect păstrăm vie arhitectura specifică Maramureșului, patrimoniul local și cultural pe care l-am moștenit și contribuim la dezvoltarea turismului în județul nostru.

Mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru sprijinul oferit acestui proiect și pentru susținerea pe care o acordă proiectelor de dezvoltare a Maramureșului.

Mulțumesc reprezentanților Ordinului Arhitecților din România Filiala Nord-Vest pentru colaborare și pentru implicarea în realizarea acestui proiect. De asemenea, mulțumesc primarului Ioan Oanea pentru sprijin și echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș”, a anunțat și președintele CJ, Ionel Bogdan.

Satul Breb se află în partea central-nordică a depresiunii Maramureș, în partea superioară a bazinului râului Mara pe piemontul nordic al masivului Gutâi, la 25 km de Sighetu Marmației și la 52 km de capitala de județ Baia Mare. Împreună cu Hoteni Și Sat Șugatag, satul Breb aparține de comuna Ocna Șugatag de care îl despart 7 km.

Sursa: administratie.ro, foto: CJ Maramureș

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi