DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Clusterul Regional Pro Wood: proiecte de milioane de euro pentru lemnul românesc

Recomandate

Sectorul lemnului din România are, pe lângă Asociația Forestierilor ASFOR, un aliat de nădejde și în Clusterul Regional Pro Wood. O asociere de firme, instituții și consultanți care de mai bine de 20 de ani lucrează pentru lemnul românesc. Am fost să îi vizităm în sediul din Sfântu Gheorghe, Covasna, și să aflăm ultimele noutăți.

Trebuie spus mai întâi că un cluster este o formă de organizare modernă, europeană, care a apărut nu de mult timp și în România. Este o asociere liberă, în baza unui protocol de colaborare, între diferite organizații private și publice. Clusterul în sine nu are personalitate juridică. În Europa ele există de 20 – 30 de ani.

Clusterul Pro Wood funcționează pe patru piloni: industria forestieră, instituțiile descentralizate care au tangență cu lemnul dar și autorități publice locale (cum ar fi Consiliul Județean Covasna sau primării), școlile profesionale și universitățile și consultanții. Aceștia din urmă ajută cu proiectele europene, cu date statistice, cu suport legislativ.

Președinte este Bagoly Miklós Levente, unul dintre cei mai respectați antreprenori din județul Covasna.

„Clusterul Pro Wood își are rădăcinile în ASIMCOV, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna. O asociație a lemnarilor, creată în 1996. La un moment dat, fiind mai multe tipuri de entități – comerț, metale etc – ne-am decis să facem niște secțiuni. Și noi, lemnarii, am fost primii care ne-am făcut propria grupare profesională și am înființat o asociație. Această asociație stă la baza Clusterului Pro Wood de azi și îi asigură managementul. Pe scurt, noi suntem aici pentru a ajuta industria lemnului”, explică, pentru forestmania.ro, Kádár Rezső, managerul clusterului.

„La un moment dat a venit un curent din Europa – clusterizarea. A existat o entitate a guvernului german în România, GTZ (Societatea germană pentru cooperare tehnică) care, alături de parteneri din Norvegia, Franța, Finlanda, și-a propus să înființeze un cluster în România. Și ne-au căutat pe noi pentru că eram printre primii de domeniu care aveam o formă de asociere oficială.

Noi suntem parteneri cu rețele de antreprenori de afară prin care vin cereri de produse lemnoase din România, de diferite tipuri – de la cherestea, la produse finite. Noi distribuim aceste cereri membrilor, astfel încât cine vrea să facă business să ia legătura direct cu cei interesați”, ne mai explică managerul.

Clusterul Pro Wood presupune un „lanț valoric”: de la pădure la produs finit. „Avem membri composesorate, care au păduri, dar și primării care au păduri. Avem exploatarea, gaterele, exploatare secundară, mobilier, inclusiv design”, spune Kádár Rezső.

Pro Wood are în componență firme și instituții din Covasna, Harghita, Brașov, Sibiu, Neamț, Bacău, Iași și chiar un membru din Ungaria.

„În principiu suntem un cluster regional. Nu ne-am propus să devenim unul național, dar am ajutat la înființarea de clustere în alte regiuni. Unii au început, dar nu au reușit… Ideea e că sunt probleme regionale specifice și e bine ca fiecare să își gestioneze local provocările. Există asociații naționale cu care colaborăm, doar că… mereu am spus că problemele se rezolvă la nivel local și de acolo, dacă nu, mergi la nivel național. De-asta am și înființat clusterul regional, pentru că nu ai cum să abordezi tot. Sunt alte probleme în Argeș cu pădurile, altele în Bistrița, altele la noi. Ce am observat e că la nivel național fiecare vrea să fie cel mai tare din parcare. Nu e bine. S-a văzut, în anumite cazuri, o bună colaborare la nivel național, cum a fost situația SUMAL. Dar, în rest, fiecare cu ambițiile lui”.

Call special pentru clustere

Avantajul Pro Wood este că beneficiază de finanțări speciale, destinate clusterelor, cum este și programul Bio Wood Net, derulat prin Programul Operațional Competitivitate (POC 975/1/1/Mari infrastructuri de CD, Tip proiect – Clustere de inovare, apelul 3).

„Chiar acum avem demarat, de câteva zile, un proiect pe care l-am câștigat. Scopul final al proiectului este elaborarea unui produs comun. În cazul nostru, o căsuță tip glamping, din lemn. Am construit un lanț valoric în cadrul proiectului, plecând de la pepinieră, până la executarea diferitelor părți. Prin proiect cumpărăm 66 de utilaje pentru membrii noștri, de toate felurile. Utilaje noi, de la abrig la CNC, cabină de vopsit, instalație de lipit burete… Cu o contribuție din partea firmelor de 35%. În acest moment nu există pe piață un alt proiect care să ajute firmele din sector. Fiind în cluster, au șanse mult mai mari să aplice pentru aceste fonduri, pentru că nu au competiție, ca la un call deschis”, punctează Kádár Rezső.

BIO WOOD NET are ca scop creșterea gradului de competitivitate a membrilor clusterului și are o valoare de 19.592.505,68 lei, aproape 4 milioane EUR.

Un alt proiect pe care îl derulează acum cei de la Pro Wood se referă la internaționalizarea produselor firmelor românești din domeniul lemnului.

„Ne-am propus patru piețe: Egipt, Africa de Sud, Canada și America. Prin partenerii noștri locali de acolo, prin vizitarea unor târguri, prin consulate și diferite entități care ne ajută, ajutăm firmele din România să vândă în aceste piețe. E un proiect în desfășurare. Am mai avut un proiect cu clustere din nouă țări prin care am făcut schimb de bune practici. Unul a venit cu un soft pentru uscătoare moderne, de exemplu, altul a venit cu alt produs. Am vrut ca antreprenorii noștri să vadă, să înțeleagă avantajele digitalizării. Pentru că la noi industria aceasta este foarte tradiționalistă și are nevoie de inovație pe tot lanțul.

Alte două proiecte le-am încheiat recent. Unul se referă la mobilitatea materiei lemnoase, la care există aprobare pentru o continuare, pe componenta de digitalizare în industria lemnului”, mai spune reprezentantul Pro Wood.

Ar mai trebui să spunem că, în urma unui audit desfășurat în iunie 2020 de experții ESCA – European Secretariat for Cluster Analysis, Clusterul Regional al Lemnului PRO WOOD a obținut „eticheta de excelență pentru managementul organizației de cluster GOLD”, reprezentând cea mai înaltă distincție calitativă acordată clusterelor. Momentan la nivel mondial sunt 118 clustere de aur, dintre care, 4 în România, PRO WOOD find primul cluster medaliat cu GOLD în regiunea Centru.

Puteți vedea mai multe despre proiecte și membri pe site-ul Pro Wood, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi