Un studiu citat de Euro News Green arată că o tradiție catolică poate ajuta mediul. Mai exact, postul de carne vinerea.
„Papa ar putea reduce emisiile globale de carbon prin îndemnul catolicilor să renunțe la carne vinerea”, susțin autorii, precizând că, peste o mie de ani, creștinii s-au abținut de la carne vinerea.
În ultimele decenii, însă, autoritățile bisericești naționale au relaxat această tradiție milenară. „Reinstaurarea acestui post ar putea avea beneficii majore pentru mediu”, susține studiul Universității din Cambridge.
„Agricultura pentru carne este unul dintre factorii majori ai emisiilor de gaze cu efect de seră”, a precizat Shaun Larcom, cercetător în domeniul economiei la Universitatea Cambridge.
„Dacă Papa ar reintroduce obligația ca vinerea să fie fără carne pentru toți catolicii din întreaga lume, ar putea fi o sursă majoră de reducere a emisiilor, la preț redus. Chiar dacă doar o minoritate de catolici aleg să se conformeze”, mai arată studiul.
În secolul al IX-lea, Papa Nicolae I a susținut că toți credincioșii ar trebui să se abțină de la a mânca „carne, sânge sau măduvă” vinerea, în memoria morții și crucificării lui Hristos.
Pentru a determina beneficiile de mediu ale acestei tradiții, cercetătorii au evaluat impactul unui studiu de caz în Marea Britanie.
În 2011, episcopii catolici din Anglia și Țara Galilor au cerut congregațiilor să revină la vinerea fără carne.
Doar un sfert din cei 5 milioane de catolici din Anglia și Țara Galilor și-au schimbat obiceiurile alimentare – totuși, acest lucru a a redus peste 55.000 de tone de carbon pe an, au descoperit cercetătorii.
Aceasta echivalează cu 82.000 de zboruri dus-întors mai puțin de la Londra la New York pe parcursul unui an.
În întreaga lume, 1,3 miliarde de oameni se identifică catolici.
Dacă un decret papal ar reintroduce obligația de a respecta vinerea fără carne în întreaga biserică catolică, s-ar reduce milioane de tone de gaze cu efect de seră.
„De exemplu, chiar dacă doar episcopii catolici din Statele Unite ar urma exemplul, beneficiile ar fi probabil de 20 de ori mai mari decât în Marea Britanie”, scriu autorii studiului.
În mod tradițional, credincioșii înlocuiesc carnea cu pește vineri, dar studiul nu evaluează impactul pe care l-ar putea avea o schimbare în masă asupra pescuitului excesiv.
Papa Francisc a cerut răspunsuri „radicale” la schimbările climatice.
Într-o scrisoare papală din 2015 intitulată „Laudato Si”, Papa a descris lupta împotriva schimbărilor climatice drept un „imperativ moral”.
„Niciodată nu am rănit și maltratat casa noastră comună ca în ultimii două sute de ani”, a spus el. În iulie, Papa Francisc a cerut tinerilor să mănânce mai puțină carne pentru a ajuta planeta.
Sursa: euronews.com/green