Comisia Europeană a stabilit o nouă limită pentru concentrația emisiilor de formaldehidă: Regulamentul 2023/1464, publicat pe 14 iulie, reduce valorile anterioare și stabilește limita la 0,062 mg/m3, luând în considerare în special produsele pe bază de lemn și mobilierul ca posibile „surse” de formaldehidă, relatează lesprom.com.
Noul regulament și posibilele consecințe asupra pieței au fost prezentate în cadrul unui webinar organizat pe 26 iulie de FederlegnoArredo (federația asociațiilor italiene care reprezintă companiile implicate în prelucrarea lemnului și a derivatelor acestuia) și Catas – cel mai mare laborator european de testare și cercetare aplicată în sectorul lemnului și al mobilierului. Au fost multe întrebări din partea celor peste 300 de participanți la webinar, dar s-a considerat că majoritatea companiilor sunt pregătite să facă față acestei noi provocări.
Prevederea stabilește o limită situată exact la jumătate din valoarea indicată de Organizația Mondială a Sănătății (0,124 mg/m3), pe care se bazează clasificarea bine cunoscută E1. Până în prezent, E1 nu este doar standardul recunoscut în sector, ci și clasa de referință adoptată legal de multe țări europene.
Trebuie subliniat faptul că, pentru prima dată, întregul sector european al lemnului și mobilei trebuie să adopte o „regulă” precisă din partea autorităților europene care, spre deosebire de clasificarea E1, trebuie să fie aplicată obligatoriu de toate țările europene, implicând evident și toate produsele importate în UE.
Companiile din sector vor avea trei ani pentru a se conforma noului regulament. Acest interval de timp este necesar pentru ca Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) să definească, cu implicarea asociațiilor și organizațiilor europene de profil, ghidurile adecvate privind metodele de testare.
Formaldehida este un gaz incolor cu miros înțepător ce rezultă din arderea materialelor ce conțin carbon. Este una dintre cele mai vechi substanțe chimice folosite în industrie pentru obținerea rășinilor folosite apoi în fabricarea plăcilor de lemn. Dar produse cu conținut mai mic sau mai mare de formaldehidă sunt multe – de la adezivi pentru tapet, la lumânări parfumate, dezinfectațni sau fum de țigară.
Mai nou, companiile ce produc plăci au redus drastic conținutul de formaldehidă și îndeplinesc standardele în domeniu.
Sursa: lesprom.com