DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-1.8 C
Sibiu
1.3 C
Suceava
0.9 C
Covasna
2.9 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
1.5 C
Bistrița
3.1 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, ianuarie 26, 2025

Trei oameni de afaceri din domeniul prelucrării lemnului, condamnați la ani grei de închisoare

Recomandate

Magistrații Tribunalului Alba au pronunțat sentințe dure împotriva a trei oameni de afaceri din Apuseni care au fost implicați în activități de prelucrare a lemnului și fabricare a mobilei. Aceștia au fost condamnați pentru evaziune fiscală și au primit pedepse cu închisoarea pentru mai multe infracțiuni, una dintre ele fiind aprovizionarea fictivă cu material lemnos de la mai multe firme „fantomă”, anunță Ziarul Unirea. Potrivit acuzațiilor formulate de DIICOT, aceștia au dezvoltat un circuit financiar prin care au cauzat un prejudiciu semnificativ bugetului statului, de peste 3 milioane de lei, relatează ziarul unirea.ro. „Structura și ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relațiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar și pe interese financiare commune”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sentința Tribunalului Alba a fost pronunțată în data de 31 iulie, iar motivarea fost făcută publică pe portalul just.ro.

Doi dintre cei implicați (O. V. și M. M.) au fost condamnați la 7 ani de închisoare, în timp ce al treilea (F. N.) a primit o condamnare la 9 ani și 4 luni de închisoare. Al patrulea membru a scăpat de acuzații prin prescrierea faptelor, iar al cincilea a recunoscut faptele şi a fost condamnat, în 2019, la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Tribunalul Alba a dispus confiscarea sumei de peste 12,5 milioane de lei de la liderul grupării, iar de la un alt membru al grupării, suma de aproape 2 milioane de lei, bani care au fost implicați în activități de spălare a banilor. În plus, cei patru inculpați au fost obligați să plătească diverse sume la bugetul de stat, totalizând 3,1 milioane de lei, la care vor fi adăugate penalitățile și majorările ce vor fi stabilite ulterior. Inculpații au fost achitați pentru acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, iar acuzațiile de spălare a banilor au fost prescrise.

Pe data de 22 noiembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au efectuat un total de 15 percheziții în județul Alba. Aceste percheziții au vizat locuințele unor persoane fizice, sediile unor companii implicate și sediul unei instituții publice, în cadrul unei operațiuni menite să destructureze o grupare infracțională organizată specializată în săvârșirea de infracțiuni precum evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și infracțiuni legate de comerțul cu cherestea.

Gruparea acționat până la jumătatea anului 2014, cu scopul de a comite infracțiuni de evaziune fiscală prin înregistrarea de cheltuieli fictive și infracțiuni de spălare de bani prin transferul de bani, cunoscând că aceștia provin din activități de evaziune fiscală. Acest mod de operare a avut ca scop ascunderea și mascarea originii ilicite a banilor.

„Structura și ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relațiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar și pe interese financiare comune, activitatea infracțională fiind coordonată către liderul grupului, care a asigurat legătura între palierul decizional și cel executional.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a constatat că în perioada 2008-2014, cele nouă societăți coordonate de către liderul grupului infracţional, în mod direct sau indirect, au manifestat un comportament fiscal inadecvat și au acționat în mod coordonat prin realizarea unor activități specifice evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu cherestea, concretizate în emiterea de facturi în principal către două societăți beneficiare, care în baza acestor facturi au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, în scopul diminuării bazei impozabile, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit”, se arăta în comunicatul DIICOT din 2017.
Conform procurorilor, una dintre companiile implicate s-ar fi angajat într-un aprovizionare fictivă cu material lemnos de la mai multe firme inexistente, denumite „firme fantomă”. Aceste firme, deși figurau în acte ca furnizori de lemn, în realitate nu dețineau utilaje sau personal pentru a efectua exploatări forestiere sau pentru a transporta lemnul. Mai mult, aceste firme nu au prezentat bilanțuri contabile sau au intrat în stare de insolvență. Procurorii consideră că aceste societăți comerciale au fost utilizate pentru a ascunde și derula operațiuni cu lemn efectuate în mod ilegal sau la negru.

Valoarea totală a bunurilor cumpărate în acest mod fictiv depășește suma de 2.000.000 de euro. Beneficiarul plătea contravaloarea acestor bunuri prin intermediul tranzacțiilor bancare, în conturile deschise în numele firmelor pretins furnizoare. Apoi, potrivit acuzațiilor, sumele de bani erau retrase în numerar, o parte dintre acestea fiind folosite pentru a plăti furnizorilor reali, iar diferența rămânea în beneficiul inculpaților. Acest mod de operare ducea la creșterea artificială a cheltuielilor de aprovizionare, reducând astfel profitul și implicit impozitele datorate bugetului de stat.
„În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților T. P. SRL și M. P. SRL au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziții de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, a mai precizat DIICOT.
Hotărârea Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel. Din moment ce infracțiunile de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, în formele agravante, pentru care au fost condamnați se prescriu în luna iulie 2024, există posibilitatea ca cei trei inculpați să evite executarea pedepsei de închisoare dacă procesul la Curtea de Apel Alba Iulia se va prelungi mai mult de un an.

Sursa: ziarulunirea.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi