Guvernele lumii s-au angajat să planteze arbori pentru a reduce emisiile de carbon, a atenua căldura extremă și a îndeplini angajamentele legate de climă, anunță woodcentral.com.
Guvernul australian s-a angajat să planteze încă 1 miliard de arbori până în 2030. În SUA, Camera Reprezentanților susține plantarea unui trilion de arbori ca parte a unei strategii de reducere a dioxidului de carbon.
Cu toate acestea, un nou studiu arată o lipsă de puieți în SUA care împiedică atingerea obiectivelor de plantare. Cercetarea, care are ca obiectiv eforturile globale de reîmpădurire, a fost publicată în revista Bioscience și, printre altele, solicită o mai mare diversificare a speciilor.
Pentru studiu, 13 oameni de știință au examinat 605 pepiniere din 20 de state din nordul continentului american. Doar 56 dintre ele – mai puțin de 10% – cultivă și vând puieți în cantitățile necesare pentru conservare și reîmpădurire.
Echipa, condusă de Peter Clark, ecolog la Universitatea Vermont și autorul principal al studiului, a descoperit că pepinierele forestiere mențin adesea un stoc limitat de doar câteva specii, concentrându-se în principal pe specii valoroase pentru producție.
Clark a declarant că „în ciuda entuziasmului și noutății acestei idei în multe cercuri, atunci când vine vorba de acțiune concretă, este foarte dificil să găsești fie speciile, fie sursele de semințe necesare.”
Potrivit The Guardian, Legea privind Investițiile în Infrastructură și Locuri de Muncă din 2021 a alocat fonduri pentru Serviciul Forestier al SUA pentru a planta peste 1 miliard de arbori în următorii nouă ani. Din nefericire, aceste obiective ambițioase de plantare se confruntă cu provocări considerabile din cauza penuriei de puieți și a necesității unei mai mari diversități.
Forumul Economic Mondial își propune să contribuie la plantarea a 1 trilion de arbori în întreaga lume până în 2030.
Atingerea acestor obiective necesită arbori care să prospere în contextul condițiilor biologice și climatice regionale. Multe dintre pepinierele examinate de cercetători aveau nevoie de un stoc de puieți aclimatizați la regiune. Cercetătorii au constatat, de asemenea, absența varietăților „potrivite pentru clima viitoare”, care vor supraviețui în condiții de căldură și vreme extremă tot mai severe. Studiul a descoperit și că arborii care joacă roluri critice în ecosistemele locale erau rari.
De exemplu, molidul roșu, specie originară din estul Americii de Nord, (variind de la estul provinciei Quebec și Nova Scoția, până la Munții Adirondack și la sud, prin Noua Anglie, de-a lungul munților Appalachians până la vestul Carolinei de Nord). Are capacitatea de a sechestrera carbon și servește ca habitat pentru multe specii, dar a fost amenințat în ultimele decenii.
„Se fac eforturi pentru a restabili specia, dar în investigația noastră am găsit doar două pepiniere care vindeau puieți de molid roșu”, a declarat Clark.
Mai mulți factori au dus la absența puieților. Printre aceștia se numără declinul pepinierelelor guvernamentale.
Echipa susține că creșterea dramatică a producției de puieți și a diversității în multe pepiniere regionale va fi esențială pentru orice campanie de succes în abordarea schimbărilor climatice prin plantarea de arbori.
„În ultimii ani, multe state au ales să închidă pepinierele finanțate de stat din cauza problemelor bugetare”, a spus Clark.
Declinul pepinierelelor nu numai că a dus la o scădere a producției de puieți, dar a dus și la o pierdere a cunoștințelor despre semințe.
Specialiștii în semințe devin și ei din ce în ce mai rari, ceea ce înseamnă că obținerea unor semințe diverse devine mai dificilă pentru pepiniere, explică Clark.
Cercetătorii susțin creșterea producției de puieți și a diversității în multe pepiniere regionale ca soluții esențiale pentru orice campanie de succes în abordarea crizei climatice prin plantarea de arbori. Cercetarea solicită o extindere a investițiilor federale și statale în pepinierele de arbori deținute și operate de guvern și în eforturile publice de colectare de semințe. „Această strategie poate stimula producția din pepinierele private odată ce cererea stabilă devine evidentă”, a concluzionat Clark.
Sursa: woodcentral.com