Un nou echipament de scanare a pădurilor a fost testat în România, cu rezultate foarte bune. Este vorba despre NavVIS Vlx 2, un sistem mobil de cartografiere bazat pe tehnologia SLAM ce generează date de înaltă calitate, cu acuratețe, viteză și eficiență. (Tehnologia SLAM reprezintă o localizare și o cartografiere simultane, proces prin care un robot sau un dispozitiv poate crea o hartă a împrejurimilor sale și se poate orienta în mod corespunzător pe această hartă în timp real).
Concret, vorbim despre un echipament care măsoară o suprafață mare de pădure înregistrând datele în timp real. Aparatul a fost testat și de echipa ForestDesign.
„Am avut ocazia să testăm noul scanner terestru NavVIS Vlx 2 pus la dispoziție de TPI Positioning Solutions SRL și rezultatele ne-au uimit!
Colegul nostru, Bogdan, a avut oportunitatea să testeze acest scaner în Padurea Prejmer și a acoperit o suprafață impresionantă de 4 hectare în doar 20 de minute! Cu un nor de puncte color impresionant generat fără prea mult zgomot, scanerul a demonstrat performanțe remarcabile.
Mai mult decât atât, am folosit algoritmii noștri VirtSilv pentru a procesa acest nor de puncte și rezultatele au fost uluitoare! Datele produse au fost similare cu măsurătorile clasice pe care le avem la sol, dovedind încă o dată cât de avansată și precisă poate fi tehnologia în domeniul nostru.
Suntem foarte încântați să fim parte din această revoluție tehnologică în silvicultură, și suntem bucuroși să vedem că există atât de multe dispozitive din care proprietarii și administratorii de pădure să aleagă”, anunță cei de la ForestDesign.
„Digitalizare fără educație nu se poate”
Contactat de forestmania.ro, Bogdan Candrea, managerul ForestDesign, a oferit mai multe detalii.
„Ne bucurăm când producătorii ne oferă șansa să testăm astfel de echipamente. Pentru că suntem curioși dacă putem transforma algortimii noștri într-un limbaj accesibil pentru adminsitratorii și proprietarii de păduri. NavVIS este un aparat ușor de utilizat pe suprafețe mari de pădure. Are un display și vezi în timp real ce a scanat. Este important că, practic, nu ratezi nicio suprafață. Există această provocare la alte echipamente, că „scapi” anumite porțiuni.
Ce este însă de subliniat este că întotdeauna omul e mai important decât echipamentul. De aceea, noi milităm pentru principiul potrivit căruia digitalizare fără educație nu se poate face. Aparatul este simplu, dar omul e cel care intră în pădure și care trebuie să știe pe unde a mai fost, unde are de mers. Deplasarea în pădure presupune anumite calități. Bani pentru tehnologie avem, dar frumos ar fi să putem educa oamenii, să facem traininguri pentru a cunoaște tehnologia, pentru a-i apropia pe oameni de ea. Din păcate, școala e în urma tehnologiei, de multe ori și în sectorul de industrializare a lemnului vedem cum antreprenorii își instruiesc angajații să lucreze cu noile achiziții. Sperăm ca administratorii și proprietarii de păduri să fie interesați de astfel de noi tehnologii pentru că, din păcate din nou, în sectorul nostru încă avem prea multă hârti și prea puțină procesare de date”, ne-a declarat Bogdan Candrea.
Ce este NavVIS?
Un aparat creat pentru a reduce decalajul dintre lumea fizică și cea digitală, spun producătorii lui, adică polonezii de la TPI Positioning Solutions.
Produsul emblematic al NavVIS VLX este un sistem de cartografiere mobil conceput pentru scanarea laser, care permite capturarea de înaltă calitate a pădurii, în cazul nostru, dar și a altor medii (construcții, de exemplu).
„NavVIS VLX colectează date 3D cu două scanere LIDAR combinate cu cea mai avansată tehnologie SLAM pentru a obține un nivel mare de calitate a norilor de puncte. Cu ajutorul celor patru camere de mare rezoluție si unghi de vedere larg, obține imagini complete la 360°. Monitorizează progresul scanării în timp real, folosind ecranul tactil încorporat, asigurând o acoperire completă a zonei în timpul scanării. Un dispozitiv unic, care permite operatorului să scaneze confortabil la viteza unui pas normal atunci când este purtat. Designul scanerului, împreună cu ecranul încorporat, oferă vizualizare optimă și control in timp real al cartografierii.
NavVIS VLX este pe deplin compatibil și poate captura puncte de control într- un sistem de coordonate măsurate de o stație totală sau GNSS și, de asemenea, acceptă coordonate naționale și globale pentru înregistrarea geografică și alinierea precisă a seturilor de date. Designul unic cu balamale permite plierea echipamentului pentru transportul ușor într-o cutie de protecție”, se arată pe site-ul producătorului.
Merită menționat că aparatul cântărește 8 kilograme.
Sursa: tpi.com.ro, forestdesign