În cel mai recent raport – Seeing the wood for the trees: the contribution of the forestry and timber sectors to biodiversity and net zero goals – Comitetul de Audit al Mediului (Environmental Audit Committee – EAC) a recomandat creșterea utilizării lemnului în construcții și extinderea pădurilor productive din Marea Britanie pentru a ajuta la atingerea neutralității de carbon până în 2050, anunță buildersmerchantnews.co.uk.
În ultimul an, membrii Parlamentului au auzit mărturii de la o serie de experți din industrie cu privire la cele mai bune modalități de a dezvolta un sector forestier intern sustenabil și rezistent. Solicitarea din raport vine în urma recunoașterii de către Comitetul pentru Schimbările Climatice (Climate Change Committee) a lemnului ca element crucial în decarbonizarea mediului construit.
EAC a solicitat o utilizare mai mare a lemnului „pe termen lung” în construcții, afirmând că guvernul ar trebui să sprijine sectorul de prelucrare primară a lemnului să treacă la „producerea unui procent mai mare de produse din lemn pentru construcții”.
Aceasta se datorează faptului că lemnul are o durată de viață lungă ca produs de construcție și joacă un rol esențial în substituirea materialelor cu un conținut ridicat de carbon, cum ar fi oțelul și betonul.
În raport, Comitetul de Audit al Mediului a remarcat, de asemenea, că există riscuri potențiale pe termen lung privind aprovizionarea cu lemn, cu cererea internațională ridicată și aprovizionarea internă limitată, ceea ce ar putea afecta piața de lemn din Marea Britanie în viitor. EAC a cerut guvernului să mărească pădurile productive din Marea Britanie prin plantare eficientizată și stabilirea unor obiective privind speciile de rășinoase pentru uz comercial.
Cu toate acestea, raportul adaugă că este „puțin probabil” ca producția internă de lemn să înlocuiască importurile, deoarece lemnul din economiile forestiere precum Suedia, Finlanda și Letonia este esențial pentru a satisface cererea pe termen lung.
EAC a mai cerut guvernului să publice „cât mai curând posibil” planul său de dezvoltare a lemnului în construcții pentru a arăta se pot extinde construcțiile cu lemn cu emisii reduse în Marea Britanie.
Directorul Timber Development UK și al Confederației Industriilor din Lemn, David Hopkins, a declarat: „Este minunat să vedem că membrii Comitetului de Audit al Mediului recunosc din nou rolul central pe care lemnul trebuie să-l joace în decarbonizarea construcțiilor din Marea Britanie. Comitetul are dreptate să susțină o creștere a producției de lemn la nivel intern, deoarece pădurile productive din Marea Britanie sunt în urma altor state europene. Cu toate acestea, după cum am menționat în cel mai recent raport al grupului parlamentar APPG, creșterea aprovizionării cu lemn în Marea Britanie ar trebui să fie stimulată pentru a completa, și nu pentru a înlocui, lemnul importat, deoarece aprovizionarea internă de unul singur nu poate satisface cererea, nici măcar pe termen mediu/ lung. În plus, Marea Britanie joacă un rol pozitiv ca importator net de lemn, cu regulamente eficiente în domeniul cererii care promovează creșterea pădurilor în întreaga lume. Comitetul de Audit al Mediului este un organism consultativ cu o influență semnificativă, cu raportul său anterior – Building to net zero – care a dus la înființarea Grupului de Lucru privind Lemnul în Construcții. Aștept cu nerăbdare să văd cum va răspunde guvernul la acest ultim raport.”
De asemenea, CEO al Structural Timber Association și director al CTI, Andrew Carpenter, a adăugat: „Este excelent să vedem că astăzi Comitetul de Audit al Mediului recunoaște importanța utilizării lemnului în construcții. Lemnul este cel mai bine utilizat în produsele de construcție pe termen lung, cum ar fi structurile din lemn, care au un potențial mult mai mare de stocare a carbonului decât alte utilizări pe termen scurt. Cu Europa confruntându-se cu temperaturi record săptămâna aceasta, este mai important ca niciodată să extindem construcțiile cu lemn cu emisii reduse și să decarbonizăm unul dintre cei mai mari poluatori ai noștri – mediul construit”.
Sursa: buildermerchantnews.co.uk