Comorile din lemn ale României, la MNIR: Cutie bisericească pentru acte

0
770

În fiecare biserică există o cutie a milei, cutii cu sfinte moaște, dar și cutii pentru documente, puse bine, departe de ochii enoriașilor. Aceste cutii din lemn, parte a obiectelor de cult, sunt păstrate de diaconi și preoți parohi, pentru că adăpostesc documente prețioase.

Iată un exemplu: Biserica fortificată din Meșendorf, construită în secolul al 14-lea, a fost afectată de un cutremur, pe la 1700. În timpul lucrărilor de reparații, a fost deșurubat vârful din lemn de stejar al bisericii și, în interior, a fost descoperită o cutie din lemn cu actele lăcașului de cult, scrise în limba latină, după cum relatează revista-satul.ro.

Și în Muzeul Satului din București este păstrată o cutie de acte bisericești, donație de la o familie din Buzău. Cutia, realizată cu „tehnici dulgherești în pană”, fusese comandată, pentru acte, de preotul bisericii din Colți și face parte din colecția „Tezaur” a muzeului „Dimitrie Gusti”.

O astfel de cutie, de prin anii 1850, se află și în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Este foarte frumoasă, are sculptat simbolul ortodox „Iisus Hristos Învingător”, și are mai multe sigilii.

Iată și descrierea tehnică a specialiștilor muzeului:

Nr. Inv. MNIR: 173910 Lădiță din lemn (casetă de valori)

Atelier românesc.

Lădiţă din lemn  de formă paralelipipedică, folosită pentru păstrarea actelor. A aparţinut probabil unui prelat.

Capacul, articulat prin două balamale, este decorat prin incizie cu o cruce slavă. Aceasta este  încadrată de o parte şi de alta de câte trei rozete cu motive florale stilizate. În partea superioară a crucii  sunt incizate iniţialele ,,I.C. X.C,, şi ,,N.I.K.A.,, (Iisus Hristos Învingător).  Peretele frontal şi cei laterali sunt decoraţi cu motive vegetale sculptate. Încuietoarea este dispusă frontal. Pe partea interioară a capacului sunt fixate pe hârtie 6 sigilii roşii. Cutia se sprijină pe 4 picioruşe joase.

Lemn de fag. Lădița este lucrată prin tăiere, geluire, sculptare, incizare, şlefuire, asamblare.

Datare: jumătatea secolului XIX.

Dimensiuni: Înălțime 160mm; Lungime 424mm; Lățime 265mm; Grosime 16mm.

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!