Programul de împăduriri prin PNRR, de 500 de milioane de euro și care presupune plantarea a 56.000 de hectare până în 2026, se bazează pe cei din Gărzile forestiere. Acestea urmează să facă angajări în perioada următoare, cel puțin câte 5 persoane dedicate programului, a anunțat ministrul Mediului. De fapt, va exista câte un Birou / Compartiment PNRR în fiecare Gardă. În Ghidurile privind finanțarea, scrie clar: Implementarea schemei se face prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), iar verificarea în teren a modului de implementare se efectuează prin gărzile forestiere (GF). Plantațiile care pot fi instalate pe terenurile pretabile pentru împăduriri vor avea compozițiile prevăzute în proiectele tehnice de împădurire, ce au fost avizate în prealabil de către GF. Iar condiția de acordarea a banilor e clară: „Lucrările de împădurire se pot executa doar după încheierea contractului de finanțare între beneficiar și MMAP, în baza unui proiect tehnic de împădurire care a fost avizat în prealabil de către GF și a unei cereri de sprijin”.
Zone fără niciun angajat
Chiar dacă sunt oameni de bază într-un proiect de sute de milioane de euro, în acest moment, „tabloul” gărzilor forestiere e destul de sumbru…. Numărul total al angajaților la nivel national nu depășește 400. Unii au avut și pierderi, în ultimii ani – fie pensionări, fie decese, multe cauzate de Covid 19.
Sunt zone în care nu există niciun angajat, cum ar fi Giurgiu sau Călărași. Acestea țin, ce-i drept, de Garda Forestieră București, dar chiar și așa… Alte județe, cum ar fi Tulcea, Galați sau Teleorman, au câte un angajat dedicat. Sigur că nici fondul forestier în aceste zone nu e mare, dar ei au și alte atribuții. În acest moment, cei care lucrează în GF sunt, cum ei singuri spun, hăituiți. Pentru că fiecare vrea altceva de la gărzile forestiere: de la depozite de lemn, la gonit urși, de la verificat transporturi, la amenajamente, de la scoaterea din fondul forestier, la ecosisteme sau de la calamități la puneri în valoare. Lista de atribuții a celor din gărzi e, probabil, cea mai stufoasă din țară. Este unul dintre motivele pentru care va fi greu de găsit angajați. Poate că motivația financiară să fie un atu: cei care vin să lucreze în biroul PNRR vor avea un plus la salariu. Chestiune care îi frustrează deja pe ceilalți, în condițiile în care documentele trec pe la mai multe compartimente: contabilitate, juridic, IT, inspector-șef.
Legea, interpretabilă
De peste un an, există o ordonanță de urgență care prevede instituirea unei Gărzi naționale forestiere. O structură centrală, cu rol de coordonare a celor 9 structuri teritoriale existente acum. În mod normal ar trebui să fie emisă o hotărâre de guvern pentru înființare, lucru care nu se întâmplă. Sursele noastre spun că motivul e simplu: „nu se înțeleg, politic, cine să fie șeful”.
Coordonarea națională e dorită și de cei din gărzi, pentru că e nevoie de o politică unitară a instituției. În acest moment, ceea ce i se pare suspect unui inspector din Constanța, poate fi considerată mare infracțiune la Suceava sau nimic important pentru cel de la Brașov. Legea e interpretabilă, spun ei.
Anunțuri pe site-ul ANFP
Revenind la programul de împăduriri din PNRR, Gărzile forestiere au început deja să posteze anunțurile de angajare. Proces complicat, pentru că nu se potrivește chiar oricine în acest post. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre răspunderea banilor europeni.
Garda Forestieră Timișoara a postat azi, de exemplu, anunțul privind angajarea a cinci persoane, pe site-ul ANFP. Este vorba despre „Concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de execuţie vacante (5 funcţii) din cadrul Gărzii Forestiere Timişoara”.
Unul dintre posturi e pentru consilier clasa I la compartimetul „Programe de împădurire/reîmpădurire și monitorizarea acestora”.
Condițiile de participare sunt:
- studii universitare de licenţa absolvite cu diploma de licenţa sau echivalenta, în domeniul silvicultura;
- vechime în specialitatea studiilor necesare exercitarii funcţiei publice de execuţie:
- minimum 7 ani pentru consilier, clasa I, grad profesional superior
- minimum 5 ani pentru consilier, clasa I, grad profesional principal.
Ghidurile de finanțare, lansate în consultare publică
Ministrul Mediuli a lansat ieri în consultare publică Ghidurile de finanțare pentru Păduri și biodiversitate cu bani din PNRR.
Acestea pot fi consultate AICI.
Am scris despre evenimentul de lansare AICI.