Levente Porzsolt, consilierul ministrului Mediului, a declarat vineri, la Conferința ASFOR de la Bușteni, că sectorul forestier din România ar trebui să facă demersuri la nivelul Comisiei Europene, pentru a transmite realitățile din domeniu, imaginea fiind deformată de anumite ONG-uri care merg săptămânal la Bruxelles și „vorbesc prostii”.
„Dacă vede cineva acum o mașină cu lemne pe stradă, 95 la sută vor spune că e tăiat ilegal și 100 % că e furat. Asta e percepția în societatea românească. Dacă vede un vânător: Ăla e ucigașul!
Pornind de la acest nivel, dacă vine comisarul european pe Mediu în România, prima dată spune că am degradat habitatele. Nu a putut nimeni să definească ce înseamnă o degradare de habitat de mediu. Nu există definiție. Dar, în baza a ceea ce au zis anumite ONG-uri, ei zic că am degradat habitate.
Un lucru totuși ar trebui să faceți: să mergeți la Comisia Europeană. Mai mult ca sigur că aveți și legături cu asociațiile din afară. Să mergeți acolo și să spuneți că suntem mulți cei care lucrează în această țară în acest sistem… se aduce un aport la bugetul național. Alții se duc săptămânal și vorbesc prostii! Vă invit, fie prin legături personale, fie prin asociații, prin ce puteți, să mergeți și să spuneți realitatea. Să spuneți ce înseamnă sector forestier și silvicultură în România”, a spus consilierul ministrului. El a precizat că sunt și probleme, cum ar fi tăieri ilegale, dar ele nu se mai întâmplă la nivelul din trecut, datorită programului SUMAL și legislației aspre, și nu e corect ca numai acest aspect să fie prezentat când vine vorba de industria de exploatare a lemnului.
„Am cerut același lucru și administratorilor de păduri, să se ducă și să vorbească, pentru că noi suntem judecați după informațiile pe care le dețin cei de acolo. Este nevoie să avem și alt gen de comunicare la Comisia Europeană. Este nevoie ca și acest sector să fie vizibil. Oricum, e bine că oamenii din domeniul forestier se întâlnesc și discută anumite lucruri, cum ar fi această temă a predictibilității, care e de actualitate. Mă gândesc că tocmai lipsa de predictibilitate a dus la nevoia de a discuta despre ea”, a mai declarat Levente Porzsolt pentru forestmania.ro.
Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat vineri, la Centrul de Perfecționare de la Bușteni, o dezbatere cu tema „Predictibilitatea. Nu se poate să se poată?”, la care au participat reprezentanți ai ministerului Mediului, Romsilva, mediului universitar și ai companiilor din industria de exploatare și prelucrare a lemnului.