DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Cristian Ghinea: „Interzicerea lemnului de foc e primul și cel mai stupid fake news despre PNRR”

Recomandate

Artizanul Planului Național de Redresare și Reziliență, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat pentru forestmania.ro că așa-zisa interzicere a lemnului de foc pentru încălzire este „primul și cel mai stupid fake news despre PNRR”.

„Nu există o obligație a României de a nu mai folosi lemn de foc. Sunt două direcții în PNRR: prima se referă la reducerea tăierilor ilegale și aici se vor face investiții de către Ministerul Mediului și Romsilva în digitalizare, și a doua direcție e să încurajăm alte forme de încălzire. Nu e o listă exhaustivă aici. Vorbim de pompe de încălzire, rețea de gaze naturale, mai e un proiect-pilot de conectare a 70.000 de gospodării din Oltenia la un mix cu hidrogen, e un proiect care ar putea fi ulterior extins. Vorbim despre un proces prin care statul să descurajeze încălzirea cu lemn, pentru că e absurd să tai lemn din pădure și să îi dai foc… Cu toate acestea, nicio persoană care se încălzește cu lemn nu va fi pedepsită pentru această opțiune!”, explică fostul ministru.

Politică națională de descurajare a folosirii lemnului la încălzire

Cristian Ghinea spune că reducerea treptată a încălzirii cu lemn este ceva ce oricum trebuie să se întâmple, mai ales dacă ai o industrie conexă. „Poți folosi rumeguș, peleți, resturi vegetale din alte industrii, agricultură. Și părinții mei se încălzesc cu lemn, au sobe de teracotă. Dar și-ar dori gaz, dacă ar avea această opțiune nu ar mai folosi lemn. Trebuie să avem o politică națională de descurajare a folosirii lemnului la încălzire”, mai spune Cristian Ghinea. În ceea ce privește implementarea proiectelor din PNRR, se declară optimist. „Avem un program care are atașate obligații… Se vor întâmpla destul de multe din ce este scris acolo, pentru că e un plan bine gândit și calibrat pe situația României. Eu, ca simplu cetățean, voi crea un ONG dedicat PNRR prin care vom urmări ce se întâmplă acolo. Se va numi „O țară ca afară” și voi comunica constant către presă, către public, ce se face și ce nu”, ne-a mai spus fostul ministru al Fondurilor Europene.

Ce prevede PNRR?

„Evaluarea Comisiei Europene față de Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice recomandă, pentru sectorul energetic, măsuri care vizează eficiența energetică a sistemelor de încălzire centralizată, în special a rețelelor acestora. Ponderea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzire – răcire, proiectată la 33% pentru 2030 nu este, conform evaluării PNIESC, suficient de ambițioasă, cu atât mai mult cu cât, în prezent, sursa acestei ponderi ridicate o reprezintă încălzirea ineficientă, pe biomasă lemnoasă, în mediul rural.

Cogenerarea de înaltă eficiență la scară municipală este insuficient sprjinită, iar sistemele descentralizate de încălzire/răcire din surse regenerabile, cu atât mai puțin (panouri solare, pompe de căldură, etc.). Aparent, România stă mai bine decât media europeană în ceea ce privește folosirea surselor regenerabile pentru încălzire, dar acest lucru se datorează folosirii încălzirii pe lemne în mediul rural, ineficientă și generatoare de sărăcie energetică. Circa un sfert din populația României se află în sărăcie energetică, datorită în mare parte sistemelor de încălzire folosite”.

PNRR prevede, printre altele:

„Creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire – răcire, adică diversificarea mixului energetic în sectorul încălzirii și răcirii, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră.

Obiectivele reformei sunt:

Creșterea absorbției fondurilor europene (inclusiv în cazul altor componente din PNRR) și a surselor din Fondul de Modernizare pentru reabilitarea rețelelor și înlocuirea surselor de producție pe bază de cărbune cu cogenerare de înaltă eficiență în aglomerări urbane și, potențial, cu producție pe bază de biomasă în urbanul mic;

Revizuirea Strategiei Energetice Naționale în vederea modelării diferitelor scenarii de mix energetic, dar și a studierii potențialului tehnologiilor mai puțin dezvoltate (biomasă, biogaz, geotermal, etc.).”

Foto: pxhere.com, Cristian Ghinea, PNRR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi