DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Dezastru la Ocolul Silvic Nera. Romsilva a demarat o anchetă internă

Recomandate

Romsilva a demarat o cercetare disciplinară la Ocolul Silvic Nera după ce Garda Forestieră Timișoara a depistat o mulțime de nereguli acolo. Este procedura standard a regiei în astfel de cazuri.

Concret, Garda Forestieră Timișoara a efectuat, în cursul anului 2021, un control tematic cu privire la respectarea regimului silvic la Ocolul Silvic Nera – Direcția Silvică Caraș-Severin – Regia Națională a Pădurilor RNP Romsilva. Conform comisarului şef Amar Ienea, în urma controlului au fost constatate o multitudine de încălcări ale legii, precum 11.311 arbori tăiați ilegal, în volum de 1.193,76 mc, cu o valoare de 367.552 lei.

Ca urmare, au fost înaintate Parchetului 19 plângeri penale ce vizează tăierea fără drept de arbori aflați în gestiunea pădurarilor, dar și o plângere penală pentru tăierea fără drept de arbori în parchetul exploatat în regie proprie de Ocolul Silvic Nera. Alte 4 plângeri penale vizează tăierile fără drept de arbori în parchetele agenților economici. A fost depusă o plângere penală ce vizează folosirea fără drept a dispozitivului special de marcat de către personalul silvic, iar pentru tăieri fără drept de arbori în parchetele exploatate de către echipele Ocolului Silvic Nera, a fost retras Certificatul de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia. Pentru tăieri fără drept de arbori a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră deținut de 2 operatori economici care au efectuat exploatări forestiere pe raza Ocolului Silvic Nera.

În plus, s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 18.000 lei, Ocolului Silvic Nera și 25 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 21.000 lei, personalului Ocolului Silvic Nera.

Pperatorilor economici care au desfășurat activități de exploatări forestiere, fără respectarea legislației în vigoare, pe raza Ocolului Silvic Nera, li s-au aplicat un număr de 18 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 14000 lei.

Garda Forestieră a aplicat măsura complementară de confiscare fizică a unui volum de material lemnos de 41,49 mc, din care 36,24 mc lemn rotund fag și 5,25 mc furnir tehnic fag – din gestiunea depozitului de material lemnos ce aparține Ocolului Silvic Nera;

În urma verificării lucrărilor de împăduriri s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de 0,59 ha, fiind dispusă imputarea contravalorii lucrării și anume 6726 lei și a unui număr de 2.953 puieți.

A fost dispusă imputarea sumei de 65.684,28 lei, reprezentând contravaloarea a 117,8 ha de degajări recepționate însă neefectuate în teren. În același timp, s-a decis imputarea sumei de peste 24000 lei, reprezentând contravaloarea a 42,13 ha de curățiri recepționate însă neefectuate în teren.

A fost constatată lipsa un număr de 1397 puieți forestieri din specia molid din pepiniera Ocolul Silvic Nera, fiind dispusă imputarea sumei de 1397 lei, reprezentând contravaloarea lor.

Potrivit comisarului şef al Gărzii Forestiere Timişoara, Amar Ienea, este cea mai gravă abatere până în prezent pe raza unui ocol silvic de stat, administrat de Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin, care nu a luat nicio măsură concludentă în teren, nici asupra personalului de conducere a Ocolului Silvic la care au fost constatate abaterile, precum nici la celelalte ocoale cu probleme din judeţ, verificare recent.

Sursa: radioresita.ro

Foto: Garda Forestieră Timișoara

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi