DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
33.1 C
Sibiu
33.4 C
Suceava
33.6 C
Covasna
34.3 C
Piatra Neamț
31.9 C
Braşov
31.1 C
Bistrița
35.9 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

DIICOT: Camerunezi reținuți pentru vânzare fictivă de material lemnos

Recomandate

O rețea de camerunezi care se dădeau drept patroni de firme românești, inclusiv din domeniul forestier, a fost destructurată.

Procurorii DIICOT au efectuat ieri 32 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Dolj şi Braşov pentru depistarea membrilor rețelei. Aceștia se ocupau cu înşelăciuni pe internet, prin care ar fi obţinut peste 1.000.000 de dolari în dauna a circa 30 de companii din străinătate. Printre altele, „vindeau” și material lemnos, dându-se patroni de firme românești din domeniu.

Procurori de la DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice spun că membrii acestei grupări sunt specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, fals în declaraţii, participaţie improprie la uz de fals, participaţie improprie la fals intelectual, înşelăciune, favorizarea făptuitorului şi spălare a banilor.

„Concomitent, în urma cooperării internaţionale, au mai fost efectuate câte o percheziţie domiciliară pe teritoriul Irlandei şi Olandei”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Infracțiuni online

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, pe raza municipiului Bucureşti, mai mulţi cetăţeni camerunezi au constituit şi au activat în cadrul unei grupări infracţionale organizate transnaţionale, specializate în comiterea unor infracţiuni în mediul online.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii au creat pagini de internet/adrese de email false, ce păreau a aparţine unor societăţi comerciale specializate în vânzarea en-gros a unor produse alimentare sau nealimentare, şi, cu scopul de a induce în eroare potenţialii clienţi, au expediat prin email oferte de vânzare a unor produse, întocmite în numele societăţilor reale menţionate, solicitând plata în avans pentru livrarea bunurilor.

După ce persoanele vătămate acceptau pretinsele oferte şi efectuau plăţile în avans, aşa cum le era solicitat, bunurile respective nu erau livrate, iar pretinşii vânzători nu mai puteau fi contactaţi.

Transferurile de bani erau realizate de către persoanele vătămate în conturi bancare deschise (în baza unor documente falsificate sau declarate sustrase) la diverse bănci din România şi mai apoi erau retrase în numerar de la bancomate de pe teritoriul României sau din străinătate.

Au furat identitatea firmelor

Potrivit sursei citate, următorul nivel al activităţii infracţionale a constat în identificarea, prin intermediul internetului, a unor societăţi comerciale din România cu obiect de activitate legat de producerea şi comercializarea de material lemnos, liderul grupării le-a uzurpat identitatea, prin crearea, pe diverse platforme de comerţ online de tipul business to business, a unor profiluri utilizând denumirea şi datele de identificare ale societăţilor menţionate, creând aparenţa că paginile/profilurile ar aparţine societăţilor comerciale reale, prin intermediul cărora comercializau bunuri sau servicii fictive/inexistente.

În vederea creşterii credibilităţii şi promovării în mediul online a companiilor prin intermediul profilelor create pe platformele de comerţ online şi prin urmare şi a produselor comercializate, liderul grupării a conceput o reţea de pagini web, site-uri, prin care era prezentat obiectul de activitate constând în producerea şi comercializarea de material lemnos şi oferte de produse ale societăţilor respective. Cooperarea judiciară internaţională a fost efectuată cu sprijinul Eurojust.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi