Regia Nationala a Pădurilor – Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea și stingerea incendiilor în fondul forestier administrat, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei prelungite, a cresterii activității turistice și a intensificării activităților agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier. Măsurile sunt luate la solicitarea ministrului Mediului, Barna Tánczos.
„A fost instituit serviciul de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere, sunt actualizate planurile de alarmare și mobilizare a forțelor de intervenție în caz de incendiu și sunt intensificate acțiunile de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum și a traseelor frecventate de turiști.
De asemenea, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, sunt întreținute liniile izolatoare, colnicele și șanțurille de minim sanitar.
Personalul silvic va intensifica și campania de informare a turiștilor, a angajaților firmelor de exploatare și a deținătorilor de terenuri limitrofe pădurilor, pentru a nu arde resturile vegetale și a nu lăsa focul nesupravegheat”, se arată într-un comunicat remis presei de regie.
În primele șase luni ale acestui an, în fondul forestier administrat de Romsilva s-au înregistrat 98 de incendii, care au afectat o suprafață cumulată de 553,8 hectare.
„Menționăm că toate suprafețele administrate de Romsilva care au fost afectate în anii trecuți de incendiile de pădure au fost refăcute prin lucrări de regenerare a pădurilor”, precizează regia.
Barna Tánczos: Trebuie să fim atenți
Potrivit datelor Ministerului Mediului, din totalul de 627 de incendii de pădure în 2020, 487 s-au produs din cauza incendierilor intenționate de pajiști, pășuni sau miriști, înainte de intrarea în vegetaţie sau la ieșirea din vegetație, în zilele fără precipitații. Aceste arderi sunt scăpate de sub control din cauza intensificărilor locale de vânt, iar autorii incendierilor sunt, de cele mai multe ori, neidentificați.
Ministrul le-a solicitat responsabililor din MMAP, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva și ocoalele silvice private să intensifice activitatea de patrulare în fondul forestier pentru identificarea unor eventuale focare sau surse de foc. În plus, responsabilii trebuie să se asigure că fiecare ocol silvic dispune de echipamente și material pentru intervenții în cazuri de urgență. De asemenea, solicitarea va fi transmisă și responsabililor locali din teritoriu, prin intermediul prefecturilor.
„Le-am cerut tuturor oamenilor noștri din teren – personal silvic de la Romsilva sau de la ocoalele private, rangerii din administrațiile parcurilor, inspectorii din Garda Forestieră – toți trebuie să fie atenți în această perioadă, mai ales în privința incendierilor intenționate de pajiști sau miriști, care sunt și ilegale. În același timp, facem apel la populație să acționeze cu responsabilitate și să evite orice activitate cu foc deschis în sau lângă pădure și să raporteze la 112 orice foc deschis surprins în fondul forestier”, a precizat Barna Tánczos.