DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Directorul STS: „La nivelul SUMAL 2.0 au fost realizate aproximativ 17 trilioane de operațiuni”

Recomandate

Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă organizată de Ministerul Mediului, despre noua versiune a sistemului de trasabilitate a masei lemnoase, SUMAL 3.0. El a precizat că o parte din structura aplicației va fi menținută. De asemenea, a anunțat o cifră ce reflectă activitatea sistemului de până acum: la nivelul SUMAL 2.0 au fost realizate aproximativ 17 trilioane de operațiuni la nivelul bazelor de date. Acestea se traduc prin completări de informații, emitere de avize, interogări de baze de date, validări pentru corectitudinea datelor și alte operațiuni.

„Ce înseamnă SUMAL 3.0?

Înseamnă un upgrade pe tehnologie. Putere mai mare de procesare, eficiență a resurselor, o interacțiune mai bună a utilizatorilor cu aplicația, posibilitatea de a integra alte surse de date, respectiv inițiative ale ministerului. Agregarea și analiza datelor vehiculate prin această platformă și interconectarea cu alte sisteme vor conferi o imagine mai bună, mai clară, în ceea ce înseamnă exploatarea și transportul lemnului în România”.

Șeful STS a oferit detalii despre noile măsuri ce vor fi luate odată cu implementarea SUMAL 3.0, cum ar fi imposibilitatea utilizatorului de a opri conexiunea la internet în mod intenționat și de a emite avize offline.

„Serviciul de Telecomunicații Speciale este o autoritate care acordă suport tehnic ministerului. Datele colectate și tranzacționate prin acest sistem informatic nu sunt le noastre. Nu avem acces la aceste date. De altfel, nu sunt de niciun interes. Tehnic vorbind, un sistem de Mobile Device Management pentru acest sistem nu are în principal scopul de a bloca anumite funcționalități, ci face update-ul aplicațiilor. Dacă se trece pe un alt sistem de operare, trebuie să existe un update corespunzător. Sunt și unele restricții care pot fi controlate. Nu s-a concretizat încă o hotărâre clară referitoare la numerele de telefon… Aplicațiile sunt însă pregătite să utilizeze soluțiile tehnice de a depista trecerea de la online la offline. Nu suntem noi cei care dăm direcția în această cerință operațională. Noi vom îndeplini cerințele furnizate de beneficiar, Ministerul Mediului”, a punctat Bălan.

Ministrul a precizat că măsura se referă doar la acele situații în care utilizatorii vor să „păcălească” sistemul, întrerupând conexiunea la internet în zone cu semnal GSM.

46 de milioane de euro (din PNRR) este suma pe care Ministerul Mediului o va investi în perioada următoare în tot ce înseamnă digitalizare (hărți satelitare, LiDar, monitrizare video).

Apeluri la 112 în scădere

Ministrul Mircea Fechet a anunțat, de asemenea, că apelurile cetățenilor la 112 referitoare la transporturile presupus ilegale de masă lemnoasă au scăzut simțitor.

  • 4.300 de apeluri în 2021 din care 1.000 confirmate
  • 2.500 de apeluri în 2022, din care 820 confirmate
  • 1.800 de apeluri în 2023, din care 700 confirmate.

Au mai fost anunțate și alte două măsuri de reformă în ce privește supravegherea fondului forestier:

  • Monitorizare video: 350 de puncte de supraveghere, cu 11 dispecerate și servere pentru stocarea datelor
  • Monitorizare cu senzori LiDar – senzori ultramobili și aeronavă pentru senzori aeromobili (de la Statul Major al Forțelor Aeriene, care va scana fondul forestier o dată pe an)
  • Montarea pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL a dispozitivelor de localizare în timp real. Adică GPS pe toate mașinile care transportă masă lemnoasă în România.

Mai multe articole

2 COMENTARII

  1. SUMAL este, vorba lui Creanga , curat meșteșug de tâmpenie. Europa are SUMAL ?
    Adoptați proceduri europene, ca tot ei decid ce îngroapă pisica.

  2. Oameni buni, investiți cei 46 mil. euro in lucrări silvotehnice, absolut necesare pentru a asigura calitate si stabilitate pădurilor noastre. Datele din IFN arata volume pe ha inexistente in alte tari europene. Nu va bucurați de aceasta desime, ea este dovada lipsei de lucrări de curățiri si rărituri. Este ca in povestea cu tiganul care se bucura când se umfla laptele… V-as scrie mai multe daca as ști ca mă adresez specialiștilor ,nu celor care au produs 17 miliarde de operații pe hârtie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi