Composesoratul „Târnava Mare” și Ocolul Silvic de Regim Zetea din județul Harghita au început cursurile pentru pădurari, în acest moment 28 de tineri fiind pregătiți să devină viitori gestionari de fond forestier privat. Nu este un simplu curs de pădurari, explică Tamás László, președintele Composesoratului „Târnava Mare”, cel care s-a ocupat de organizarea cursului și acreditarea lui. „Faptul că avem la curs și un inginer silvic spune ceva. Acest curs oferă o completare a cunoștințelor și competențelor și cu diploma vor putea deveni gestionari de fond forestier”.
Ideea de a organiza acest curs a pornit de la nevoia composesoratelor de a avea personal calificat. Mai întâi a fost nevoie de un curs pentru formatori, astfel încât să aibă cine preda viitorilor cursanți. Printre specialiștii care predau se numără șefi de ocoale, adică oameni care cunosc din propria experiență munca la pădure. Unul dintre ei este chiar șeful OSR Zetea, Robert Andras.
Primul curs este deja în derulare. Sunt înscriși oameni cu vârste între 19 și 49 de ani. 5 dintre ei fac parte din conducerea unor composesorate, 6 lucrează în sectorul forestier, iar restul sunt din diverse domenii de activitate, inclusiv un fost bucătar care a vrut să aibă o calificare în plus. „Acest lucru ne arată că lucrul la pădure este de interes”, a declarat, pentru forestmania.ro, Tamás László.
La cursuri se predau materii precum economie, silvicultură, administrare afaceri, comunicare sau gestionarea conflictelor. Un curs costă 4.400 de lei.
„Cursul ne este extrem de necesar. Avem nevoie de oameni care să știe ce este un amenajament. Nu vom limita înscrierile punând condiții stricte, ci poate aplica și o persoană care are 12 clase. Diploma va fi recunoscută de Ministerul Muncii. Cursul va presupune multă practică. Adevărul este că până acum, în toți acești ani, am aflat ce nu știm… Și acum suntem în punctul în care știm ce trebuie să știm”, a spus Tamás László.
Printre competenţele specifice dobândite la curs se numără legislația silvică, dendrometrie, dendrologie, tehnologia de obținere a puieților în pepiniere, regenerarea și îngrijirea arboretelor, amenajarea și exploatarea pădurilor, regimul silvic în cantonul gestionat, ameliorarea terenurilor degradate, utilaje și echipamente tehnice folosite în cultura și exploatarea pădurilor etc.
Cei de la „Târnava Mare” și OSR Zetea nu au de gând să se oprească aici cu formarea profesională pentru adulți. După acreditarea acestui prim curs, vor să organizeze și unul de „pedagog pentru pădure”, care va fi co-organizat de Asociația Proprietarilor de Păduri din Estul Transilvaniei, APAPET. Anunțul a fost făcut la cea de-a doua ediție a Conferinței proprietarilor și administratorilor de păduri ce a avut loc la Miercurea Ciuc.
„Deja vedem că se organizează așa-numitele Școli pentru pădure, activități cu elevi. Dar ne dorim ca persoanele care le predau elevilor noțiuni de silvicultură să fie pregătite, să existe o garanție a calității informațiilor. Sper să ajungem și noi, ca în Ungaria, să avem astfel de școli acreditate”, a mai explicat președintele Composesoratului „Târnava Mare”.