DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.6 C
București
12.5 C
Sibiu
13.5 C
Suceava
9.8 C
Covasna
12.1 C
Piatra Neamț
10.7 C
Braşov
13.8 C
Bistrița
13.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Composesoratele își fac școală de pădurari: au nevoie acută de personal calificat

Recomandate

Uniunea Composesoratelor „Târnava Mare”, alături de Școala Superioară Centrală din Odorheiu Secuiesc și Ocolul Silvic de Regim Zetea vor organiza, din septembrie 2023, cursuri de pădurari pentru composesorate. Anunțul a fost făcut de președintele Uniunii, Tamás László, la Conferința Administratoiror și Proprietarilor de Păduri ce a avut loc săptămâna trecută la Miercurea Ciuc.

Cursurile vor avea 1.080 de ore și se desfășoară conform COR 314311.

„Este vorba mai degrabă despre gestionari de păduri private. Este un curs acreditat pentru pădurari, dar va avea câteva componente în plus, specific unui composesorat. Avem nevoie de personal pregătit care să fie în conducerea composesoratelor, alături de președinți, oameni care să cunoască toate problemele, să fie acel om de bază care să țină legătura cu ocoalele și clienții”, a declarat Tamás László pentru forestmania.ro.

Cei de la Ocolul Silvic de Regim Zetea vor preda partea ce ține de silvicultură. Cursul va conține și ore de management, finanțe sau comunicare.

„Ei doresc să aibă ceea ce am numi gospodar forestier sau manager forestier. O persoană care să aibă competențe silvice și care să fie în board-ul compesoratului. Noi răspundem de formarea profesională pe partea tehnică. La final, absolvenții vor avea o diploma de pădurar recunoscută dar vor avea, în plus, și alte competențe necesare”, a precizat și ing. Kádár Tibor-Sándor.

„Cursul ne este extrem de necesar. Avem nevoie de oameni care să știe ce este un amenajament. Nu vom limita înscrierile punând condiții stricte, ci poate aplica și o persoană care are 12 clase. Diploma va fi recunoscută de Ministerl Muncii. Cursul va presupune multă practică. Adevărul este că până acum, în toți acești ani, am aflat ce nu știm… Și acum suntem în punctul în care știm ce trebuie să știm”, a spus Tamás László în prezentarea sa.

Merită menționat că Tamás László a făcut parte din Grupul de lucru de la Strategia Națională pentru Păduri SNP 30.

Printre competenţele specifice dobândite la curs se numără legislația silvică, dendrometrie, dendrologie, tehnologia de obținere a puieților în pepiniere, regenerarea și îngrijirea arboretelor, amenajarea și exploatarea pădurilor, regimul silvic în cantonul gestionat, ameliorarea terenurilor degradate, utilaje și echipamente tehnice folosite în cultura și exploatarea pădurilor etc.

Mai multe articole

2 COMENTARII

  1. Daca un baiat are 20 de ani cu liceul silvic poate sa se angajeze la dumneavoastra? Ce conditii sant? Fiul meu a absolvit in urma cu un an silvicu , tehnician in silvicultura si exploatari forestiere dar nu a dat bacul , are atesta si autorizatie de paza , cu respect Savin Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi