Copilăria este o perioadă marcantă pentru fiecare persoană. De aceea mediul în care crești, tipul de educație pe care-l primești și activitățile pe care le practici atunci când ești copil, ajung să te urmeze și în viața de adult, definindu-te într-o mai mică sau mare măsură. Copiii din noua generație sunt diferiți, și acesta este un aspect absolut firesc, au crescut în condiții diferite, cu o societate diferită, cu valori și principii ușor schimbate de cele cu care am crescut noi sau părinții noștri.
Copiii moderni au alte preocupări și interese, iar distracția este percepută într-un mod mult mai complex decât era pe vremuri. Pentru că da, suntem nevoiți să recunoaștem, dar noua generație este un pic deconectată de tot ce înseamnă relația om-natură.
Totuși, există numeroase locuri de joacă atât în mediul rural, cât și în cel urban, care încearcă să clădească dorința copiilor de a descoperi ce se află dincolo de ecranul telefonului. Faptul că multe dintre aceste zone sunt pline de copii și părinți care-și petrec timpul frumos împreună este un aspect îmbucurător. Însă, în cazul orașelor mari, aceste zone de relaxare și distracție întâmpină mari dificultăți în simularea unei apropieri dintre copil și natură, bruiajele de orice fel fiind greu de estompat.
„Locuri de joacă naturale”
Westonbirt Arboretum, de lângă Tetbury, Anglia, găzduiește două noi locuri de joacă, în sânul naturii, pentru a-i ajuta pe copii să creeze o legătură cu mediul înconjurător. Acestea includ pasarele, plase pentru copaci, poduri de frânghii și rame de cățărat.
„Proiectul este un parteneriat între Forestry England și The Friends of Westonbirt Arboretum, finanțat de membrii și donatorii organizației de caritate.”, scrie BBC
Aceste zone de distracție și recreere au fost proiectate de Earth Wrights și sunt prietenoase și accesibile chiar și pentru copiii cu dizabilități.
Ideea de creare a unei conexiuni care să persiste pe tot parcursul vieții este subliniată constant, iar potrivit Earth Wrights materialele și formele naturale ale zonelor de joacă stimulează simțul creativ și imaginația, dezlănțuind instinctul înnăscut de joacă al copiilor și conectându-i de la o vârstă fragedă cu „rădăcinile lor primare”.
Directorul executiv al Friends of Westonbirt Arboretum, Emma Griffiths, a declarat tot pentru BBC: „Mulți copii nu au ocazia să se rostogolească în noroi, să se joace cu bețe și să inventeze propriile jocuri imaginare.”
Aceasta a făcut și o constatare conform căreia mulți dintre membrii lor vizitaseră locul când erau copii, iar acum, adulți fiind, își aduc proprii copii aici.
Managerul de program de la Forestry England, Sophie Nash, a declarat în cadrul aceluiași articol că zonele de joacă sunt amplasate strategic, pentru a se integra organic în toată experiența, iar vizitatorii să le descopere pe parcursul plimbării, nefiind un spațiu de joacă separat.
Westonbirt Arboretum este o adevărată comoară, cu peste 15.000 de arbori și arbuști din întreaga lume.
Pentru a crea aceste frumoase legături trebuie să depunem un pic de efort, ca societate. Distanțarea dintre om și natură nu poate fi un semn pozitiv. Alienarea de mediu și de ecosistem s-a produs odată cu descoperirea altor „obiecte strălucitoare” considerate mai distractive, mai interesante. Din momentul în care fotbalul din fața blocului a început să fie înlocuit parțial sau total de jocurile pe telefon, TV sau playstation, s-a creat această fisură, mulți dintre tineri pierzându-și interesul pentru natură și pentru mediul care-i înconjoară.
De aceea este esențial ca empatia și curiozitatea pentru mediu și planetă să fie insuflate încă din copilările. Dacă există educație și informare la bază, atunci relația copil-natură se va dezvolta pe parcursul anilor, devenind o conexiune puternică dintre un adult responsabil și planeta care-I servește drept casă.
Sabrina Vacari