DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
18.1 C
Sibiu
21.6 C
Suceava
13 C
Covasna
17 C
Piatra Neamț
14.6 C
Braşov
15.1 C
Bistrița
19.9 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Parcul Național Călimani – rolul rangerilor în conservarea și îmbunătățirea zonelor naturale

Recomandate

Natura este locul perfect în care să te aventurezi, să te relaxezi și să te redescoperi.

Însă, mulți nu cunosc faptul că majoritatea zonelor naturale pe care le vizitează au devenit accesibile și prietenoase datorită implicării specialiștilor, a oamenilor cărora le pasă.

Aceștia nu s-au limitat la simpla admirare de la distanță, ci au depus efort ca aceste spații să fie  îmbunătățite, iar cei care vin să se bucure de peisaje și de liniște să se confrunte cu cât mai puține neplăceri. Scopul acestora este să facă pe oricine să se simtă bine primit, turiștii sunt invitați să descopere natura, să nu se simtă ca niște intruși, iar acest aspect este foarte important. Printre acești specialiști se regăsesc și rangerii, care sunt cu adevărat protectorii mediului, cu roluri complexe și cu numeroase responsabilități.

Recent, datorită acestora, dar și grație implicării voluntarilor, un proiect extrem de frumos, dar mai ales necesar, a văzut lumina, discutăm despre amenajarea unor locuri de popas în Parcul Național Călimani.

Proiecte și inițiative în Parcul Național Călimani

Locurile de odihnă dedicate turiștilor sunt formate din bănci confortabile și mese din lemn natural, toate acestea permițând, totodată, și accesul la o priveliște montană remarcabilă.

Contactat de forestmania.ro, Liviu Hutanu, unul dintre specialiștii implicați în proiect, ne-a relatat că atât amenajarea acestor locuri de popas, cât și organizarea Zilei Parcului se regăsesc în programul  “Amenajarea ECO-popAS  în Țara Dornelor: revitalizarea prin ecoturism a Carierei de Sulf din Parcul Național Călimani”.

„Acest proiect este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, fiind implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Administrația Parcului Național Călimani R.A“, ne-a informat Liviu Hutanu

Ne-a povestit că proiectul a fost scris în luna martie a acestui an, urmând să fie aprobat la doar câteva luni distanță, în luna iunie. Din acel moment atât rangerii, cât și voluntarii dornici să ofere o mână de ajutor, au depus tot efortul și toată stăruința ca proiectul să prindă viață, și chiar au reușit.

După spusele domnului Hutanu, activitățile din cadrul proiectului sunt necesare datorită fluxului de turiști, care este unul  semnificativ, de peste 10.000 de vizitatori anual în zona fostei Cariere de sulf din Parcul Național Călimani, considerată una dintre principalele atracții din Țara Dornelor.

„Majoritatea vizitatorilor, care provin 99% din România, consideră cariera ca destinație finală, însă zona oferă potențial neexploatat dincolo de parcarea și harta informativă pe care le deține în prezent. Mai exact, vorbim despre proximitatea potecii tematice Cariera de sulf din Călimani, a Rezervației Științifice Jnepeniș cu Pinus Cembra, a traseului către Vârful Pietrosul și de unicitatea geologică a carierei de sulf, care oferă o viziune deosebită asupra unei secțiuni transversale printr-un con vulcanic.”, a declarat Liviu Hutanu pentru forestmania.ro

Materialele potrivite pentru realizarea proiectului

Materialele alese pentru a derula un proiect care promite calitate și durabilitate sunt extrem de importante. Acestea trebuie să-și îndeplinească atât funcția de rezistență, cât și cea estetică, de a se încadra armonios în peisaj. 

Întrebat despre acest aspect, specialistul ne-a mărturisit că sunt multe criterii la mijloc, iar când vine vorba despre alegerea materialului potrivit, nu e nici pe departe simplu. Durabilitatea, costurile reduse de întreținere, compatibilitatea cu mediul înconjurător, dar și garantarea siguranței vizitatorilor sunt criterii care stau la baza deciziei finale.

 Liviu Hutanu nu ne-a lăsat cu prea multe semne de întrebare, dezvoltând ideea într-un mod cât se poate de explicit:

„Mesele de picnic din parcurile naționale trebuie să reziste la condiții climatice foarte vitrege (la peste 1600 m altitudine), cum ar fi ploaie, zăpadă, expunerea la soare și variații mari de temperatură. Materialele trebuie să fie rezistente la coroziune, putrezire și deteriorare mecanică. Noi am ales folosirea de bușteni necalibrați în prealabil, care au o perioadă de viața mai îndelungată și care se încadrează foarte bine în zonă. Lemnul folosit este neted și fără așchii, iar marginile structurilor metalice sunt rotunjite pentru a preveni accidentările.”

Așteptări și planuri de viitor

Se pare că nici la capitolul planuri de viitor Parcul Național Călimani nu dezamăgește, mediul online fiind văzut ca pe un instrument potrivit pentru a aduce cât mai mulți vizitatori în aceste zone spectaculoase.

„Adăugarea de puncte panoramice/foto atractive vor încuraja vizitatorii să împărtășească experiențele lor unice, promovând astfel frumusețea și importanța acestei arii protejate în mediul online.”, a declarat Liviu Hutanu

Acesta a punctat că prin perfecționarea infrastructurii de vizitare, a spațiilor de popas și a materialelor informative doresc crearea unui spațiu cât mai prietenos și primitor, care să îmbogățească experiența vizitatorilor și să-i ajute „să se conecteze profund cu cadrul natural și să înțeleagă valoarea istorică și ecologică a carierei.”

„Aceste îmbunătățiri vor spori conștientizarea și aprecierea față de frumusețea și importanța naturală a zonei, stimulând ecoturismul în regiune”, a mai adăugat specialistul

Bineînțeles, a fost abordat și subiectul protecției și a menținerii acestor spații curate și intacte. Vizavi de această temă, destul de dureroasă pentru multe zone naturale din țară, domnul Hutanu a ținut să menționeze rolul foarte important pe care-l joacă rangerii în menținerea infrastructurii turistice, aceștia asigurându-se că rămâne intactă și funcțională pentru vizitatori.

„Prin patrulările lor regulate, aceștia monitorizează starea diferitelor facilități, cum ar fi traseele de drumeție, locurile de camping, mesele de picnic, indicatoarele și refugiile turistice. În timpul acestor patrulări, rangerii inspectează infrastructura pentru a identifica orice semne de deteriorare, vandalism sau uzură.”, a adăugat acesta

Ne-a relatat și faptul că rangerii se asigură ca regulile parcului să fie respectate, prevenind comportamentele și practicile nepotrivite care ar putea provoca daune.

Nu putem fi decât recunoscători pentru implicarea și aportul semnificativ pe care l-au adus toți acești oameni spre îndeplinirea unui scop comun, cel de a face un bine foarte necesar tuturor iubitorilor naturii. Acum ne rămâne doar să sperăm că efortul nu a fost în zadar, iar munca depusă va fi cu adevărat apreciată. Este vital ca aceste zone să se mențină curate și intacte, pentru a nu dezamăgi și a nu opri din drum și alți oameni cu inimă mare, cu inițiativă, care-și doresc să facă o schimbare, să contribuie la binele comunității. Lipsa de respect este o dezamăgire foarte mare, de aceea rugăm ca toți vizitatorii să lase o „carte de vizită” potrivită, în orice loc aleg să meargă. Musafirii nepoliticoși n-au trezit vreodată încântare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi