Două tinere din Bihor sunt pasionate de pirogravură. Lemnul este „unic, natural, spiritual”

0
882

Andrea și Maria sunt două tinere artiste din Beiuș, Bihor, care și-au descoperit, acum doi ani, pasiunea pentru pirogravură. După ce au absolvit liceul de arte din Oradea și au obținut și atestate, una de grafician, cealaltă de designer vestimentar, și-au zis că e timpul să își folosească talentele într-un proiect comun. Așa s-a născut „Wood Town Unique”, un fel de boutique virtual plin de creativitate și în centrul căruia stă lemnul și calitățile lui.

„Pirogravura este o tehnică de gravură care presupune arderea lemnului. Este o tehnică cunoscută în străinătate, dar în România prea puțin de tinerele generații, ca noi. Nici în școli nu se mai practică, excepțiile fiind extrem de mici. Pirogravura cunoscută ca și Wood burning în termeni englezi, se mai practică de unii artiști alături de alte tehnici și gravuri. Din păcate, nu este la fel de populară ca linogravura, care este mult mai cunoscută în domeniul școlii”, a declarat, pentru forestmania.ro, Andrea Miklo.

Inițierea acestei afaceri presupune cunoștințe de bază sau chiar mai elaborate în domeniul graficii și mai ales al gravurii. Ca echipamente, nu ai nevoie de prea multe: un aparat de pirogravat cu mai multe trepte de ardere care să permită realizarea umbrelor, a texturilor modelelor și, desigur, materia primă, adică lemnul.  

„Suntem două tinere artiste  – Andrea și Maria – cărora le place foarte mult să călătorească și să facă drumeții, ne place legătura cu natura și tot ce înseamnă spiritualitate. Am început Wood Town Unique Official în urmă cu doi ani, și am găsit lucruri comune care ne-au plăcut, precum handcrafting-ul. Am decis să începem ceva nou și măreț, astfel încât fiecare persoană să aibă ceva unic făcut cu pasiune și dragoste de noi. În calitate de artiste, am vrut să oferim fiecărei persoane o parte din călătoria noastră și să-i inspirăm pe alții să se exprime și să încerce lucruri noi. Produsele noastre sunt inspirate în mare parte din natură, din locuri în care am mers sau lucruri pe care le-am văzut și ne-au plăcut, de asemenea de artă și spiritualitate. Am decis să oferim fiecăruia posibilitatea de a-și personaliza produsele, pentru a-și exprima unicitatea. Produsele sunt ecologice, pe bază de lemn natural, lucrate manual, zero waste, realizate din diferite feluri de lemn la care le adăugăm cristale și culori. Scopul nostru este și a fost să promovăm această varietate de produse pentru a ajuta globul să devină mai curat și pentru a proteja mediul”, se descriu cele două tinere.

Produsele lor handmade sunt cumpărate de „oameni deschiși la lucruri noi” – fie că sunt hippie sau artiști, iubitori de natură sau persoane care iubesc lucrurile făcute manual.

„Lemnul este peste tot, noi ne luăm materiale atât din natură cât și din ateliere unor persoane care vor să le arunce. Noi îl prelucrăm și încercăm să nu cumparăm din magazine.

Lemnul este unic. Am ales lemnul pentru că face parte din natură, are un proces unic și migălos de prelucrare. Necesită îngrijire și atenție ca o ființă umană… este unic, spiritual”, mai explică Andrea Miklo.

Chiar dacă sunt destui artiști care creează produse handmade, cele două nu se tem de concurență. „În domeniul nostru, al pirogravurii, nu este concurență… Noi avem o gamă unică de produse, care pot fi personalizate, nu sunt produse care se aseamănă cu ceea ce vedem pe la târguri. Chiar dacă există și tehnica laserului, vorbim despre o diferență de la cer la pământ. Ceea ce facem noi e să reflectăm calitățile lemnului, să le punem în valoare și să transmitem un mesaj de apropiere de natură”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.