DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

3.4 C
București
1.3 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-0.3 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
1.2 C
Bistrița
2.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

E lege: 140.000 de hectare de pădure din toată țara vor fi retrocedate

Recomandate

Legea prin care se deblochează retrocedarea de păduri către foștii proprietari a apărut în Monitorul Oficial. Aceasta presupune modificarea Codului silvic și prevede finalizarea procesului de restituire a bunurilor preluate abuziv de comuniști.

La nivel național vorbim despre 140.000 de hectare de fond forestier. Acestea au trecut în proprietatea privată a statului, ca să poată fi date înapoi celor de drept.

Situații grave, costuri mari

Foarte mulți dintre cei care au dreptul la pădurile familiilor lor au câștigat în instanță, de ani buni, acest drept, prin hotărâri definitive. Au venit cu acte, cu dovezi că acele păduri au apaținut familiilor lor. Au câștigat procesele. În urma titlurilor executorii, multe primării au fost nevoite să plătească sume mari proprietarilor, pentru că nu îi puneau în posesie. S-a ajuns la situația în care aceste sume erau și de 100 sau 200 de lei pe zi, astfel încât cheltuielile de la bugetele locale pentru nerespectarea legii au ajuns uriașe. În multe cazuri, valoarea pădurii ce urmează să fie retrocedată a fost deja achitată prin aceste sume.

„Pădurea de aur” de la Borșa – 10.000 de euro pe hectar!

Cazul pădurilor din Borșa a făcut valuri în presa din România. Pe scurt, composesoratul din zonă a adunat dovezi potrivit cărora borșenii au deținut pădurile și au găsit sute de acte care să dovedeasca asta, inclusiv în arhivele din Budapesta. S-a realizat un dosar cu moștenitorii și, în total, au fost revendicate 17.000 de hectare. Composesoratul Borșa a pornit un proces finalizat la Judecătoria Aleșd. Sentința definitivă, irevocabilă și executorie le-a dat câștig de cauză. Teoretic, ei ar fi trebuit să intre în posesia celor 17.000 de hectare de pădure cu mulți ani în urmă. Ceea ce nu s-a întâmplat. Exasperați că instituțiile statului nu respectă deciziile definitive ale instanțelor de judecată, cei din Composesoratul Borșa s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obține ce li se cuvine. Pe 8 noiembrie 2022, CEDO le-a dat dreptate.

Avocatul Nicoleta Tatiana Popescu, care a asigurat reprezentarea la Curte, a declarat: „S-a constatat încălcarea dreptului de proprietate al Composesoratului Borșa având în vedere că reclamanta nu a obținut executarea hotărârii de recunoaștere a dreptului de proprietate și nu are nicio certitudine cu privire la momentul în care se va respecta dreptul său de proprietate, deși au trecut aproape 20 ani de la obținerea hotărârii irevocabile. Daca în următoarele luni nu va avea loc retrocedarea efectivă, va urma problema stabilirii prejudiciului, a daunelor ce se vor solicita Statului Român, valoarea terenului şi lipsa de folosinţă, depășind 169.000.000 Euro“.

Adică 10.000 de euro pe hectar.

Mihali Matei, preşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa, a arătat că „toate înscenările autorităților locale, județene și naționale au eșuat lamentabil. Statul Român, care în Maramureș nu este stat de drept, a fost condamnat ca un hoț ce ne-a lăsat fără proprietatea strămoșilor un sfert de secol. Noi ne uitam la hotărârea instanței ca la o icoană, primarii, prefecții, miniștrii, președinții au considerat-o hârtie igienică! Erau aproape să-i depășească pe comuniști: 40 ani a stat proprietatea la bolșevici și peceriști, iar în 33 ani de democrație nu am redobândit posesia. Am arătat Curții cum averile noastre au ajuns la interpușii magnatului Frank Timiș, la familia miliardarului Dan Adamescu. Dar nu ne-am lăsat! Nu exista o zi mai potrivita decât 8 noiembrie ca să primim această veste mare: s-a făcut dreptate pentru poporul amărât din Borșa!“

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi