DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Englezii au reușit datarea cu precizie a lemnului folosit la o navă medievală

Recomandate

Rămășițele unei nave medievale descoperite în mlaștina râului Usk din Newport, Țara Galilor, au fost datate cu precizie de câteva luni de o echipă de cercetare. Această epavă, care datează din secolul al XV-lea, este la fel de semnificativă ca și celebrul vas Mary Rose, relatează bbc.com.

Odată cu analiza inelelor de creștere ale arborilor, experții au dezvăluit că bârnele navei comerciale de transportat vin au fost realizate din stejari tăiați în iarna anului 1457-1458. Această descoperire oferă o perspectivă fascinantă asupra momentului construcției navei.

Potrivit lui Toby Jones, curatorul navei, „această precizie deschide noi direcții pentru cercetarea istorică a navei și oferă indicii importante cu privire la perioada sa de construcție”.

Echipa din cadrul proiectului de conservare a navei Newport, care a lucrat mai mult de 20 de ani pentru a conserva și, în cele din urmă, pentru a reconstrui nava, consideră că această descoperire reprezintă un pas semnificativ înainte. Cu o vechime de un secol mai mare decât celebra navă Mary Rose, această epavă revoluționară a fost găsită în 2002 într-un mal umed și noroios al râului Usk din Newport.

Experții cred că nava, cu dimensiunile sale medii de 30 de metri și o greutate de 400 de tone, a fost în Newport pentru a fi reparată în 1468 sau 1469, după ce a parcurs drumul din Peninsula Iberică către Bristol.

Această descoperire a pus în mișcare o nouă etapă importantă, deoarece arheologii plănuiesc cea mai mare încercare din lume de a reconstrui o navă arheologică, cunoscută ca „cel mai mare puzzle 3D din lume.”

Descoperirea exactă a perioadei de construcție a navei s-a bazat pe utilizarea dendrocronologiei izotopilor de oxigen, o metodă avansată de studiu a datelor inelelor de creștere ale arborilor. Cu ajutorul acestei tehnologii, cercetătorii au putut estima când au fost tăiați stejarii folosiți în construcția navei, făcând un pas revoluționar în datarea lemnului, asemănător cu apariția tehnologiei ADN în criminalistică.

Profesorul Nigel Nayling, președintele Catedrei de Arheologie de la Universitatea „Trinity Saint David” din Țara Galilor, a subliniat că această metodă este o schimbare de paradigmă în datarea lemnului și un avans semnificativ în domeniul arheologiei. Pentru că oferă oportunități impresionante nu doar pentru cercetarea asupra navelor, ci și pentru orice structură veche din lemn.

Sursa: bbc.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi