Șase țări sud-americane(Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay, Paraguay și Bolivia) prin ministerele agriculturii au trimis o scrisoare comisarului Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, prin care solicită amânarea intrării în aplicare a regulamentului. pentru produsele fără defrișare (EUDR).
Termenul de intrare în vigoare a EUDR este 31 decembrie.
În mesajul transmis pe 29 iulie, aceste țări au subliniat „participarea semnificativă” la comerțul european cu produse agricole și au arătat „că sunt revoltate de o decizie unilaterală a UE”. Mai mult, în scrisoare se precizează că EUDR nu ține cont de „legislația națională a țărilor terțe”, nici de capacitățile locale. Încă o dată, „compatibilitatea regulamentului cu obligațiile OMC și capacitatea operatorilor europeni de a evalua „corect” riscurile de defrișare pentru produsele importate” este pusă la îndoială. Aceste șase țări au subliniat și riscul excluderii „micilor producători” în fața „costurilor” mecanismelor puse în aplicare. Toate acestea sunt „agravate” de „lipsa încă semnificativă de detalii privind procesul complex de aplicare”.
Chestionat pe această temă pe 22 august, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene s-a limitat la a indica că „Comisia face tot ce poate pentru a se asigura că totul este pus la punct la timp”.
EuroCommerce vede aprovizionarea întreruptă
EuroCommerce (organizație europeană care reprezintă sectorul retail și en-gros) a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a-și exprima profunda îngrijorare cu privire la pregătirea pentru implementarea EUDR. EuroCommerce a subliniat că „Această situație face imposibilă pregătirea într-un mod adecvat și în timp util…. Există un risc clar ca aprovizionarea să fie întreruptă, ca furnizorii IMM-urilor să fie excluși din cauza lipsei de pregătire și că sunt necesare investiții comerciale majore pentru implementarea EUDR”.
Între timp pe site-ul comisiei au apărut noi termene pentru implementarea platformei informatice a EUDR.
Înregistrarea pentru utilizarea sistemului EUDR va începe în noiembrie 2024, iar sistemul va fi deschis tuturor utilizatorilor în decembrie 2024.
Registrul de declarații de due diligence este un instrument online specializat care simplifică crearea declarațiilor de due diligence în cadrul lanțurilor de aprovizionare.
Registrul permite operatorilor, comercianților și reprezentanților acestora să întocmească Declarații electronice de Due Diligence și să le transmită autorităților competente pentru a demonstra că produsele lor respectă prevederile EUDR.
Dumitru Roșca
redactie@forestmania.ro