Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a continuat să atace în mediul online România în privința tăierilor ilegale, și pe ministrul Mediului în special. El spune că Tánczos Barna efectiv „refuză” să vadă realitatea, pentru că are capul „îngropat în nisip” și este, pe scurt, un ministru anti-mediu. Ministerul Mediului a venit cu o replica tăioasă, iar ASFOR spune clar: „Traficul de minciuni la nivel înalt trebuie amendat!”
Thomas Waitz a făcut comentarii chiar pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Mediului, la un comunicat referitor la tăierile ilegale și la procedura de infringement pe această temă. În timp ce Tánczos Barna explica faptul că România a luat o serie de măsuri pentru a opri procedura de infringement deschisă în luna februarie al anului 2020, Waitz spune că, de fapt, nu s-a schimbat nimic, cu toată procedura.
„Comisia Europeană a deschis procedura de încălcare a dreptului comunitar în februarie 2020. Cu toate acestea, permisele de exploatare forestieră continuă să fie emise în siturile Natura 2000 fără evaluări prealabile de impact. Oricine poate vedea cum de facto tăierile, drumurile forestiere și poluarea căilor navigabile dăunează pădurilor și biodiversității românești.
Tăierile s-au accelerat în unele zone în ultimii ani, chiar și după deschiderea procedurii! Nici distrugerea, nici procedura de infringement nu vor dispărea doar pentru că ministrul anti-mediu Barna Tanczos își îngroapă capul în nisip și refuză să înfrunte realitatea”, susține eurodeputatul din Partidul Verzilor.
Sorin Ionuț Banciu, răspuns tăios
Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Sorin Ionuț Banciu, nu a lăsat aceste declarații fără replică. Într-un răspuns ferm, el îi cere politicianului austriac să discute cu autorităție române înainte de a lansa afirmații personale către opinia publică.
„Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de modul în care sunt gestionate pădurile românești. Aș dori să văd aceleași dezbateri și în alte țări europene în care exploatarea forestieră are loc în siturile Natura 2000.
Vă rugăm să priviți pierderile de golfuri forestiere generate de aplicația Global Forest Change la scară europeană și să discutăm despre amploarea recoltării pădurilor de peste tot, nu numai din România. Sunt sigur că în Austria, țara dumneavoastră de origine, exploatarea este permisă în siturile Natura 2000, precum și în toate țările europene.
Pe de altă parte, am aprecia foarte mult o abordare mai științifică legată de acuzațiile dumneavoastră despre intensificarea exploatării forestiere în România. Și, de asemenea, să apreciați în mod obiectiv eforturile recente depuse de autoritățile române în încercarea de a închide procedura pe care o menționați.
Eu și ministrul suntem deschiși să discutăm și să vă prezentăm dumneavoastră și oricui altcuiva aceste eforturi și sunt sigur că după o astfel de discuție veți avea o imagine mai bună asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat în pădurile românești. Pe viitor am aprecia foarte mult o discuție cu autoritățile române înainte de a prezenta publicului larg perspective personale. Sunt la un telefon distanță!”, a scris Sorin Ionuț Banciu în răspunsul său.
ASFOR: Declarațiile europarlamentarului Thomas Waitz sunt false și fac rău României
Cei de la Asociația Forestierilor din România – ASFOR au transmis la rândul lor un comunicat în care îl pun la punct pe eurodeputatul austriac.
„Declarațiile făcute de Thomas Waitz, europarlamentar din Austria și membru al Partidului Verde European, care a vizitat recent România și a lansat o serie de acuzații false la adresa sectorului forestier românesc și a instituțiilor care îl gestionează au nevoie de câteva răspunsuri ferme! Cu atât mai mult cu cât sectorul forestier din România este unul dintre cele mai controlate de către instituțiile statului.
Una dintre minciunile grave lansate de dl Waitz este că țara noastră ar mai avea trei luni pentru a rezolva problema infringement-ului pe păduri deschis în februarie 2020. Fals! Există un calendar convenit cu reprezentații Comisiei Europene în acest sens, iar toate termenele au fost respectate.
De asemenea, declarațiile acestui domn privind infracționalitatea forestieră în creștere sunt spectaculoase, dar lipsite de orice dovadă sau argument tehnic. Domnia-sa ignoră progresele făcute de sectorul forestier românesc în ceea ce privește sistemul de urmărire a trasabilității lemnului, așa cum ignoră și evoluția legislației în domeniu.
Înțelegem preocuparea pentru păduri a celor care, calificați sau deloc pricepuți în domeniu, își imaginează că fac un bine societății, pozând sau chiar asumându-și poziția de avocați ai unui mediu curat. Câtă vreme există în spatele demersurilor lor bun-simț și preocupare reală pentru această temă, oricine poate participa la dezbateri pe acest subiect, pentru că dezbaterea onestă are loc în spiritul adevărului.
Democrația devine însă o paradigmă prost înțeleasă atunci când cineva, oricine, lansează enormități, emite judecăți de valoare, face declarații false sau manipulează, doar pentru că își imaginează că are acest drept. Iar lucrurile sunt cu atât mai grave în cazul dlui Thomas Waitz, care și-a legitimat pozițiile publice doar cu statutul său de europarlamentar, nu cu dovezi, cercetări sau studii.
Respectăm instituția parlamentarului pentru că este chintesența democrației. Dar așteptăm responsabilitate maximă din partea celui ales de oameni să îi reprezinte. În momentul în care responsabilitatea dispare, parlamentarismul devine doar o (nouă) sursă de ură și dezbinare în societate.
Forestierii români răspund rar acuzațiilor nefondate și campaniilor manipulatoare. Forestierii și silvicultorii muncesc, au grijă de această extrem de importantă resursă națională, pădurea, care, așa cum am mai spus, este poate ultima care ne mai aparține.
Traficul de minciuni la nivel înalt trebuie amendat! Nu știm și nici nu ne interesează ce îl mână în luptă pe acest domn. Poate fi doar dorința de a câștiga capital de imagine. Poate fi mai mult decât atât. Dar abuzul de acuzații false, dincolo de faptul că îl descalifică pe dl Waitz, face rău sectorului forestier românesc și face rău României”, se arată în comunicatul ASFOR, semnat de președintele acesteia, Ciprian Dumitru Muscă.
Reamintim că la jumătatea lunii, mai multe site-uri ale unor asociații neguvernamentale au distribuit o informație potrivit căreia europarlamentarul Thomas Waitz, aflat în România la o dezbatere pe teme de mediu, ar fi spus că țara noastră are la dispoziție 3 luni pentru a rezolva problema „tăierilor ilegale”.
„Am călătorit în multe ţări şi am venit aici să văd care este situaţia, pentru că sunt multe probleme privind despăduririle. Am fost în mai multe zone ale României pentru a vedea situaţia. De aceea am venit şi aici, să văd în această după amiază Codrii Iaşilor. (…) Din păcate, toată această cantitate de lemn furată din pădurile din România nu se compară cu alte ţări. Este o cantitate foarte mare. România este considerată într-un fel ca fiind oaia neagră a Europei. Deja a primit avertismente din partea UE. România mai are trei luni pentru a rezolva această situaţie. Este un adevărat dezastru ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră din cauza acestor păduri tăiate, mai ales că sunt foarte multe păduri importante şi seculare. Este foarte important ca România în aceste trei luni să oprească aceste despăduriri”, a afirmat eurodeputatul.
La acestea, Ministerul Mediului a reacționat, spunând că autoritățile române și cele europene au agreat, prin reprezentanții oficiali, asupra unui calendar de implementare cu privire la închiderea acestei proceduri, iar România s-a angajat să transmită datele și rapoartele de progres.
În momentul de față nu există alte proceduri, avertizări sau deadline-uri pentru România. MMAP a transmis ultimul set de documente către reprezentanții Comisiei pe 30 iunie, conform termenelor stabilite. Ministerul a postat acest comunicat și pe pagina de Facebook, unde Thomas Waitz a continuat să acuze.
Cine este Thomas Waitz?
Europarlamentarul austriac Thomas Waitz (grupul Verzilor) este fost activist de mediu devenit europarlamentar datorită activităților la care a luat parte ca membru de ONG. În 2018, a luat parte ca „expert” la o acțiune organizată de Agent Green și un alt ONG, la Bruxelles, referitor la pădurile „virgine” din România. În timp ce membrii Agent Green afișau bannere, Thomas Waitz ținea o conferință cu titlul „Ultimele păduri virgine ale Europei”. Waitz a mai fost în țara noastră în octombrie 2020, cu mai mulți jurnaliști, pentru a filma un „documentar” despre tăierile ilegale de păduri.
Ca europarlamentar, Waitz este implicat în apărarea drepturilor animalelor, în special. El se prezintă, pe propriul site, și ca… pădurar: „Sunt fermier ecologic, pădurar, apicultor și deputat în Parlamentul European din Austria. Lupt pentru o agricultură la scară mică și durabilă din punct de vedere ecologic, o mai bună protecție a animalelor, a climei și a mediului, o politică externă pașnică și o Uniune Europeană verde”.
Am încercat să aflăm ce studii are și ce locuri de muncă a avut înainte de a fi europarlamentar, numai că, în ciuda pretențiilor de transparență, CV-ul său lipsește de pe pagina oficială a Parlamentului European.