DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

13 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

European Forest Institute lansează conceptul de „bio-orașe”: „E timpul să regândim lumea noastră”

Recomandate

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființare, European Forest Institute (EFI) lansează azi, la Roma, o nouă viziune asupra mediului urban –  Biocities.

EFI a lucrat la acest nou concept cu parteneri interesați să plaseze natura în centrul agendei urbane, pentru a crea orașe sănătoase, durabile și rezistente, precum și interfețe durabile rural-urban.

Programul are la bază cele mai recente cercetări ale experților de la EFI, Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia, Universitatea din Berna, Universitatea din Tuscia, Institutul pentru Sănătate Globală Barcelona, Universitatea din Sassari și Universitatea din Roma-Sapienza.

Conferința este moderată de Marco Marchetti, președintele Consiliului EFI. Printre invitați se numără oficiali guvernamentali din  Mediu, Agricultură și Politică externă, ambasadori, membri ai unor ONG-uri, arhitecți, reprezentanți ai companiilor de prelucrare a lemnului, specialiști în silvicultură, cercetători.

Idei-cheie pentru bio-orașe

Se estimează că populația lumii va ajunge la aproximativ 9,7 miliarde de oameni până în 2050, dintre care 68% sunt de așteptat să locuiască în orașe, după cum arată studiile Națiunilor Unite. Aceasta înseamnă, arată EFI, că mai mult de 2,4 miliarde de oameni sunt de așteptat să se mute în zone urbanizate în următorii 30 de ani. Prin urmare, este nevoie urgentă de transformarea proiectării zonelor urbanizate, pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor la scară globală. Aceasta merge mână în mână cu o regândire profundă și clară a mediului și a utilizării resurselor.

Bio-orașele trebuie înțelese ca „orașe găzduite de natură” și nu „natura găzduită în orașe”. Adică infrastructuri verzi (arbori, păduri și plante) și albastre (apă) privite drept „bunuri” si nu „costuri”. Acestea evoluează constant și sunt expuse unor procese dinamice. Lucru care, la rândul său, necesită cunoștințe de științe naturale, tehnice și sociale.

Subiecte abordate la Conferința EFI

Iată câteva dintre temele abordate la evenimentul EFI:

  • Provocări și oportunități pentru orașe și rolul pădurilor
  • Seminar ThinkForest: Pădurile și orașele viitorului
  • Transforming Biocities: Proiectarea spațiilor urbane inspirate din natură
  • Epoca pădurilor (de Marc Palahí, director EFI)

De ce sunt limitate clădirile din lemn în anumite state?

Una dintre temele abordate la conferința EFI se referă la utilizarea lemnului, ca parte a tranziției spre o lume cât mai verde. În ceea ce privește construcțiile din lemn, există încă bariere. Și sunt o serie de motive pentru care utilizarea la scară largă a lemnului în construcții înalte este limitată în anumite state.

Iată câteva dintre motive:

• Codurile naționale de construcție. Deși acestea s-au schimbat în unele țări (de ex. Codul Național al Construcțiilor din Canada 2020), pentru a elimina obstacolul în calea proiectării clădirilor cu lemn ca material structural, ele persistă în vechile variante în multe țări

• Experiență limitată în proiectarea lemnului în lanțul valoric, făcând din utilizarea lemnului ca material structural o provocare. Acest lucru se datorează, de exemplu, lipsei de cooperare pentru transferul de cunoștințe, precum și lipsei de programe educaționale și de formare.

• Probleme de asigurare, dificultăți de acces la capital, prețuri volatile ale lemnului, costuri de achiziție, protecție specială împotriva incendiilor, cerințele și lipsa forței de muncă calificate sunt toate asociate cu factori economici și costuri crescute.

• Aspectele tehnice legate de riscul ridicat de incendiu și deteriorarea lemnului din cauza umidității reprezintă o barieră pentru utilizare lemnui in constructii. Ambele sunt legate de concepții greșite și de evenimente trecute care implicau risc de incendiu și umiditate în clădiri.

Atunci când experții sunt implicați în procesul de proiectare, structurile moderne din lemn sunt construite cu durabilitate mare și metode de inginerie de ultimă generație privind siguranța la incendiu.

Zece trăsături ale unui bio-oraș

EFI a prezentat viziunea asupra bio-orașelor, în detaliu. Sunt zece idei-cheie care definesc un bio-oraș.

Acestea sunt:

  1. Acționează ca un rezervor de carbon: nu provoacă emisii nete de carbon sau alte emisii cu efect de seră, ci se angajează mai degrabă în absorbția netă. Arborii, pădurile și vegetația naturală sunt integrate ca infrastructură naturală în proiectarea și planificarea orașului, maximizând beneficiile acestora.
  2. Fii autosuficient: producția are loc în propriile clădiri, cartiere și BioRegiuni locale. Producția de energie, alimente și biomasă, precum și extracția apei deservesc populația bio-orașelor, acordând prioritate suficienței.
  3. Asigură-te de multistratificare: diferitele straturi (de la acoperiș, la subsol) sunt organizate în moduri în care infrastructura verde, albastră, maro și gri se întăresc una pe cealaltă.
  4. Implementează măsuri pentru o viață sănătoasă: oamenii sunt parte a ecosistemului, iar bunăstarea și biodiversitatea sunt promovate în mod egal.
  5. Implementează bioeconomia circulară: circularitatea în sistemul economic face dintr-un bio-oraș un loc în care așa-numita idee de „sfârșit de viață” este înlocuită de principii de recuperare și reutilizare, astfel încât deșeurile devin inexistente.
  6. Asigură conexiuni cu mobilitate redusă: schimbarea obiceiurilor populației trebuie să aibă în vedere ca totul să devină accesibil pe o rază de mers pe jos de 15 minute.
  7. Dezechilibrează sferele urban-rural: granițele urbane și rurale trebuie reevaluate, iar granițele arbitrare de mediu eliminate, pentru a permite traiul în armonie cu natura.
  8. Asigură o cultură locale participativă pentru a încuraja autodeterminarea rezidenților și comunităților locale și a privi spațiile orașului ca pe proprietatea comună a tuturor. Aceste idei trebuie integrate cu procesele decizionale existente.
  9. Fii rezistent: acolo unde au verdele și albastrul naturii, oamenii au oportunități de a duce o viață sănătoasă și plină de sens, precum și să funcționeze democratic.
  10. Fiți incluzivi pentru toți: în timp ce acordați prioritate biodiversității, nimeni să nu fie lipsit de echitate socială sau de mediu. Bio-orașele furnizează resurse pentru toți.

Sursa: efi.int

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi