DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

27.1 C
București
25.2 C
Sibiu
25.3 C
Suceava
25.5 C
Covasna
27 C
Piatra Neamț
26.9 C
Braşov
29 C
Bistrița
29.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Experții în climă se întâlnesc pentru un nou raport. Va fi „un apel de trezire”

Recomandate

Cercetătorii în domeniul climei se întâlnesc zilele acestea pentru a finaliza cea mai cuprinzătoare evaluare științifică privind starea încălzirii globale din 2013 și până în prezent.

În următoarele două săptămâni, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane (IPCC) va discuta despre efectele schimbărilor climatice în plan global cu reprezentanți ai 195 de guverne.

Experții spun că raportul care va reieși după acest maraton al discuțiilor va reprezenta un „apel de trezire” pentru statele lumii, în ceea ce privește lupta împotriva fenomenelor meteorologice extreme, relatează digi24.ro, citând BBC News.

În noiembrie are loc Conferința ONU

Se anticipează că sumarul scurt de circa 40 de pagini, care va fi publicat ulterior consultărilor din următoarele 14 zile, să influențeze factorii de decizie politică și să joace un rol important în ghidarea liderilor mondiali care vor veni anul acesta la COP26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, pentru a discuta cum să facă față problemelor climatice critice. 

Pe măsură ce planeta s-a tot încălzit în ultimii 30 de ani, iar fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, IPCC a devenit cea mai importantă platformă atunci când vine vorba de sintetizarea stării de înțelegere științifică a urgenței climatice, cât și a impactului și a soluțiilor privind problemele de mediu. 

Evaluări periodice

Fondat în anul 1988, rolul IPCC constă în a oferi politicienilor evaluări la fiecare șase sau șapte ani cu privire la știința, impactul și posibilele opțiuni de combatere a schimbărilor climatice. De-a lungul anilor, rapoartele acestui grupul interguvernamental de experți climatici afiliați ONU au început să fie luate în seamă din ce în ce mai mult, pe măsură ce scenariile preconizate au început să se adeverească tot mai mult.

În 2013, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane transmitea că oamenii au fost „cauza dominantă” a încălzirii globale încă de la începutul anilor ‘50 ai secolului XX.

Raportul IPCC din 2013, care era însoțit de o astfel de concluzie, a ajutat, doi ani mai târziu, la crearea unui cadru de dialog între state în ceea ce privește problemele legate de mediu, care a culminat cu Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris.

Pe lângă evaluările sale la șase sau șapte ani, IPCC a realizat, de asemenea, studii speciale privind mai multe întrebări științifice specifice în legătură cu clima și schimbarea mediului înconjurător. Spre exemplu, în 2018, IPCC a publicat un raport special privind impactul pe care îl va avea menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius.

Sursa: AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi