DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

19.3 C
București
12.4 C
Sibiu
18.5 C
Suceava
14.8 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, aprilie 14, 2024

Expoziție de case bucovinene în miniatură la Universitatea „Ștefan cel Mare”

Recomandate

Expoziția Case de lemn din Bucovina (realizată în colaborare cu Consiliul regiunii Schwaben și Consiliul Județean Suceava) poate fi vizitată în Sala Expozițiilor din corpul A al Universității Ștefan cel Mare.

Această expoziție conține miniaturile a șapte case din Bucovina austriacă, realizate de un țipțer emigrat în Bavaria în anii ’80. Țipțerii, explică organizatorii, înseamnă „oamenii pădurii”.

Construcția exponatelor a fost finanțată de Institutul Bucovina din Augsburg. După expunerea în Germania, miniaturile au fost păstrate în depozitul Institutului și au fost transportate către România anul trecut. Expuse în primă fază în Muzeul Lemnului din Câmpulung și venite către Suceava acum o săptămînă, miniaturile vor rămâne în Sala Expozițiilor din corpul A până pe 24 martie, apoi vor pleca spre Cernăuți, pentru o nouă expunere.

„Mulțmim Katharinei Haberkorn, Consiliului regiunii Schwaben, Institutului Bucovina din Augsburg, Corinei Derla, Consiliului Județean din Suceava, Muzeului de Istorie din Suceava (prin domnul director Emil Ursu) și Muzeului Lemnului din Campulung (prin domnul director Bogdan Stamatin) pentru colaborare”, anunță organizatorii expoziției, într-un comunicat de presă.

Clădiri reprezentative pentru Bucovina

La începutul anilor 90, sculptorul Johann Timko (1928-1999), originar din regiunea Zips, a primit o comandă din partea Institutului Bucovina din Augsburg, pentru a realiza şapte miniaturi din lemn a unor case reprezentative din Bucovina. Au fost alese următoarele clădiri:

1. Castelul de vânătoare de la Poiana Iţcani;

2. Băile de sulf de la Iacobeni;

3. Pavilionul muzical al băilor de sulf de la Iacobeni;

4. Hambar;

5. Biserica evanghelică din Luisenthal/Fundu Moldovei;

6. Casă ţipţerească mobilată;

7. Gospodărie germano-boemă din Bucovina.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi