Expozițiile de trofee de vânătoare, cu evaluatori certificați, devin tradiție și la noi

0
2086

Expoziția de trofee de vânătoare „H – Hunting Prize”, a cărei prime ediții oficiale, cu evaluatori certificați, a avut loc în aprilie la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra din Sibiu, va deveni o tradiție în România. Următoarea e deja în pregătire și va avea loc în luna septembrie, la Bacău.

Evenimentul a luat naștere la inițiativ ing. Hadăr Octavian Cătălin, cu scopul de a promova o nouă perspectivă a ceea ce înseamnă în prezent vânătoarea în România – perspectiva culturală. Această primă ediție deschisă și accesibilă publicului larg s-a dorit a avea un caracter permanent cu organizare periodică, după cum se arată într-un comunicat remis de organizatori.

Expoziția de trofee H-Hunting Prize – Sibiu 2022 s-a realizat în parteneriat cu CIC TEB RO – Asociația Evaluatorilor de Trofee de Vânat. Este o asociație profesională formată din evaluatori certificați, înființată cu scopul de a promova conservarea biodiversității faunei sălbatice și menținerii echilibrului ecologic prin vânătoare, respectiv monitorizarea, înregistrarea și ierarhizarea trofeelor de vânat cu parametri de măsurare unitari, specifici fiecărei specii, conform metodelor și standardelor actuale instituite de CIC (Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservării Biodiversității).

În cadrul expoziției de la Sibiu, un număr de aproximativ 150 de participanți au înscris peste 350 de trofee în vederea evaluării și expunerii, cuprinzând aproape toate speciile purtătoare de trofeu convențional din România și cu proveniență din tot cuprinsul țării. Odată cu evaluarea trofeelor, participanților li s-a acordat și medalia națională a asociației de evaluatori CIC TEB RO.

Cu rol educativ-instructiv pentru factorii interesați au fost înscrise și trofee cu particularități negative, reprezentate prin exemplare de selecție care prezintă deviații de la normalitate, curiozități dar și trofee istorice sau exotice.

Oglindă a calității vânatului românesc și rezultat al managementului cinegetic, expoziția de trofee a punctat încă o dată actualitatea performanțelor, majoritatea acestora fiind de dată recentă; recordurile expoziției pentru principalele specii fiind prezentate și evidențiate în paralel cu recordurile naționale și mondiale. Astfel, prin amabilitatea și cu implicarea AGVPS România și Regia Națională a Pădurilor – Muzeul Cinegetic Posada dar și a domnului dr. ing. I. Benke au fost expuse la eveniment următoarele trofee:

  • recordul mondial de capră neagră (Rupicapra rupicapra) mascul – A.Hesshaimer – 1934 – 141.1 CIC;
  • recordul mondial la urs (Ursus arctos) – L. Kosztolanyi – 2015 – 70.07 CIC;
  • fostul record mondial la cerb comun (Cervus elaphus) – N. Ceaușescu – 1980 – 261.25 CIC;
  • recordul național la cerb comun (Cervus elaphus) – R. Philipp – 2003 – 264.51 CIC;
  • recordul național la căprior (Capreolus capreolus) – N. Ceaușescu – 1976 – 211.67 CIC;
  • recordul național la mistreț (Sus scrofa)  – N. Ceaușescu – 1978 – 144 CIC.

Recordurile expoziției premiate în cadrul evenimentului cu medalii din aur masiv oferite de către organizator au întrunit urmatoarele punctaje:

  • capră neagră (Rupicapra rupicapra) – B. Davițoiu – 2021 – 123.55 CIC;
  • urs (Ursus arctos) – C. Câlțea – 1998 – 69.45 CIC;
  • lup (Canis lupus) – C. Vizante – 2015 – 43.25 CIC;
  • cerb comun (Cervus elaphus) – M. Oprescu – 2021 – 235.19 CIC;
  • căprior (Capreolus capreolus) – R. A. Iepure – 2020 – 198.27 CIC;
  • mistreț (Sus scrofa)  – V. Cojoc – 2021 – 142.5 CIC.

Construit în jurul expoziției de trofee, evenimentul a promovat și celelalte laturi ale culturii cinegetice, istorie, artă și literatură. Astfel în cadrul expoziției a existat și o expunere de elemente de port popular românesc ornamentate cu motive zoo-cinegetice și tocuri pentru praf de pușcă din corn întâlnite în spațiul românesc, cu proveniență din colecțiile private A. Bârsan, G. Cojocărescu și C. G. Spătaru.

Latura artistică a urmărit promovarea taxidermiei prin expunerea a numeroase piese naturalizate în mărime naturală sau sub forma de bust cu proveniență atât din țară cât și specii exotice. Un număr de 4 taxidermiști au fost implicați în organizarea și amenajarea acestui segment al expoziției: R. Cordoș, M. V. Halasi, D. Blenche și M. Ciubotariu.

Sala exponatelor a fost îmbogățită de o serie de tablouri cu tematică cinegetică autohtonă semnate de artista Timea Lőrincz.

Vizitatorii expoziției au avut prilejul de a-și îmbogăți experiența prin lucrări cinegetice de profil puse la dispoziție de editura Honterus și Direcția Silvică Sibiu; o prezență inedită fiind a domnului R. Vlad-Berindan, vânator profesionist din Africa de Sud cu lucrarea „Câini de urmă, cunoaștere, dresaj și conducere”. Târgul organizat în cadrul expoziției a oferit vizitatorilor și posibilitatea achiziționării de echipamente, accesorii, sculpturi și bijuterii vânătorești.

„Această expoziție regională de trofee a reprezentat oportunitatea perfectă pentru vânătorii amatori și profesioniști dar și pentru iubitorii de natură să se conecteze și să-și împărtășească și îmbogățească experiența nu prin presiunea competiției ci prin bucuria colaborării. Evenimentul a oferit cu această ocazie prilejul lansării și promovării CIC TEB RO – Asociația Evaluatorilor de Trofee de Vânat. Mulțumim pe această cale organizatorului, domnul ing. Hadăr Octavian – Cătălin, partenerilor, voluntarilor, participanților și nu în ultimul rând vizitatorilor și vă așteptăm la edițiile viitoare”, se mai arată în comunicatul semnat de ing. Spătaru Cezar – Georgian.

Foto: Asociația Evaluatorilor de Trofee de Vânat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!