Hârtia este tot mai scumpă în Franța: prețul celulozei, mai mare cu 40%

0
482

Prețul hârtiei a tot crescut de la începutul anului în Franța, anunță rfi.ro. Fabricanții au dublat prețul, iar analiștii preconizează tarife mult crescute în cazul unor produse de bază, de la caietele pentru elevi la hârtia pe care se tipăresc ziarele, la cutiile de ambalat și hârtia igienică.

Odată cu reluarea consumului, după carantina impuse în Franța pe fondul restricțiilor sanitare, cererea de hârtie a crescut brusc și a determinat dificultăți de aprovizionare.

În aprilie, celuloza ori pasta de hârtie, materia primă pentru fabricarea hârtiei și al cartonului, costa cu 40% mai scump comparativ cu aceeași perioadă din 2019, înainte de pandemie.

În plus, există o criză de lemn deoarece se înregistrează o cerere prea mare și prea bruscă de lemn, după cum explică reprezentantul filialei franceze a unui grup britanic de hârtie și ambalaj, DS Smith Packaging.

Iar la toate acestea se adaugă și faptul că este un sector ce consumă foarte multă energie. Creșterea costului gazului ori a electricității, de la începutul războiului în Ucraina, are, de asemenea, un impact semnificativ.

Nu în cele din urmă există probleme specifice fiecărui sector în parte. În cazul hârtiei pentru ziare, creșterea de preț este pusă pe seama scăderii producției, cauzată de o diminuare a cererii de ziare tipărite.

În schimb, hârtia ondulată, cea care ajută la fabricarea cutiilor de ambalaj, s-a scumpit deoarece lumea comandă mult mai mult de pe internet. Iar, în Franța, industria alimentară elimină plasticul de unică folosință și îl înlocuiește cu hârtie ori carton.

Distribuitorii francezi de rechizite școlare au convenit ca aceste creșteri să nu depășească 15%, astfel că automat prețul de la raft va fi, din septembrie, când elevii revin în clase, mai mare pentru caiete dar și pentru manualele școlare.

Potrivit industriașilor, producția de hârtie de toaletă costă în prezent cu 20% mai mult comparativ cu perioada similară din 2019, deci, dinainte de pandemia de Covid.    

Prețul hârtiei de ziar se situa la 400 de euro, tona, în primul semestru din 2021. Un an mai târziu, el s-a dublat și a ajuns la 800 de euro, după cum precizează o alianță care regrupează aproape 300 de ziare naționale ori regionale, din Franța.

Întreaga Europă este afectată – Franța, Spania, Germania, statele scandinave.

Multe publicații și-au redus numărul paginilor ori, pur și simplu nu mai apar în zilele libere, de sărbătoare.

Iar dacă înainte de pandemie prețul hârtiei de ziar se negocia anual, acum, prețul este negociat trimestrial.  

Sursa: rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.