Între 15 și 18 septembrie au avut loc la Băile Felix, județul Bihor, „Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor”, în organizarea Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.
Silviu Geană, președintele Federației, a punctat, pentru forestmania.ro, cea mai importantă concluzie a dezbaterilor. „Pe partea de simpozion, concluzia unanimă a fost aceea că politicile forestiere trebuie adaptate la priorități, astfel încât să reușim să stabilim un echilibru – fragil acum – între rolul social, economic și de mediu al pădurii. Fără acest echilibru, pădurea are numai de suferit. Iar dacă suferă pădurea, suferim și noi toți, atât cei de azi, cât și cei din viitor”, explică Geană.
Pe de altă parte, tot în cadrul manifestărilor de la Băile Felix a avut loc o ședință a Federației Sindicatelor „Silva”, unul dintre punctele centrale ale discuțiilor fiind reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic, prevăzută deja de lege.
„Maximum ar fi pentru pădurari și șefi de district cinci ani, adică să se pensioneze la 60 de ani. Pentru acest lucru trebuie ca angajatorul să achite o contribuție de 8 la sută la salariu, este prevăzut în hotărâre de Guvern. Și suntem într-un mare diferend cu Romsilva pe acest subiect. Analizăm toate posibilitățile legale. Dacă nu vom găsi înțelegere la Romsilva și la Ministerul Mediului, vom deschide o acțiune în instanță. Ar fi păcat”, spune Silviu Geană.
Pe de altă parte, sindicaliștii au discutat și despre o restructurare ce ar urma să aibă loc la nivelul regiei. „Sunt 350 de colegi care își vor pierde locul de muncă. Vorbim despre personal silvic de teren, în mare parte, din direcțiile silvice Neamț, Mureș, Prahova, Alba, Arad”.
Evenimentul de la Băile Felix a reunit silvicultori din România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria, dar și experți și parteneri din domeniu: Ministerul Mediului, prin secretarul de stat Sorin Banciu, președintele Romsilva și ASFOR, prin Adriana Baranga, de la Biroul Teritorial Vâlcea.
Temele dezbătute de invitați au fost de actualitate pentru sectorul silvic: Strategia Forestieră Europeană, Pactul Ecologic European, Strategia Forestieră Națională, Viitorul administrării pădurilor în contextul măsurilor adoptate la nivel european pentru combaterea schimbărilor climatice, Aspecte privind legislația națională în domeniul silvic, Asigurarea forței de muncă în sectorul silvic, o provocare pentru prezent și viitor.