DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Federația Silva: „Ministrul a promis că nu vor fi concedieri în RNP în 2021”

Recomandate

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, a reușit să obțină de la ministrul Mediului promisiunea că nu vor avea loc concedieri în Romsilva în acest an.

Președintele Federației, Silviu Geană, a detaliat pentru forestmania.ro care sunt efectele acțiunii de pichetare din 8 decembrie.

„O delegație a Federației a fost invitată la discuții cu ministrul Tanczos Barna și un director din minister, Dan Achim, care este și membru în Consiliul de Administrație al Romsilva. Le-am solicitat în primul rând să intervină pentru stoparea concedierii a 415 angajați ai regiei. Ministrul ne-a spus că această temă, a concedierilor de la Romsilva, a fost abordată și la nivel guvernamental, cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Muncii, Constantin Budăi, iar concluzia a fost că până la finalul acestui an, 2021, nu pleacă nimeni din regie. Vom relua discuțiile după 10 ianuarie 2022. Urmează ca RNP să găsească soluții astfel încât salariații să poată opta pentru posturile vacante existente la nivelul regiei, în funcție de pregătire. Numai că nu ai cum să pui un inginer silvic să opteze pentru un post de tehnician… Totodată am discutat ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență prin care să se acorde celor concediați un venit de completare, pe lângă ajutorul de șomaj. Ni s-a cerut să facem o solicitare distinctă, pe care am și făcut-o. acest venit de completare ar urma să fie acordat în funcție de vechime, pe o perioadă ce va fi stabilită, de 12, 18 sau 24 de luni. E vorba de câteva sute de lei în plus, având în vedere că șomajul pentru un tehnician e mic, așa cum e și venitul actual. În aceste zile va fi Consiliu de Administrație la Romsilva și se va lua o decizie în privința concedierilor. Oricum, noi avem în vedere să solicităm Primăriei capitalei o autorizație de protest pentru luna ianuarie atât la Ministerul Mediului, cât și în fața Guvernului, dacă lucrurile nu merg în direcția dorită”, a declarat Silviu Geană.

Pe 8 decembrie, Federația Silva a organizat în fața Ministerului Mediului o acțiune de protest. Ei au solicitat conducerii ministerului să intervină pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 salariați de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, din care 192 personal TESA și 223 de muncitori. „Această concediere are la bază o Metodologie pentru stabilirea schemelor de personal la nivelul direcțiilor și ocoalelor silvice, document care a fost contestat inclusiv în instanță de către sindicate. Deși Federația Sindicatelor Silva a propus angajatorului un set de măsuri pentru a se evita concedierea colectivă, Romsilva a ignorat aceste propuneri și a decis, acum, în plină iarnă, disponibilizarea acestor salariați, mulți dintre ei fiind unici întreținători de familie”, anunța, la acea dată, președintele Federației, Silviu Geană.

O altă solicitare către minister a fost să fie corectate informațiile transmise în spațiul public de către anumiți reprezentanți ai autorității publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Național, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 mil. mc de lemn.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi