Ministrul finlandez al Agriculturii și Pădurilor, Jari Leppä, se declară „foarte precaut” în privința detaliilor cuprinse în Noua Strategie Forestieră a Uniunii Europene. El susține că documentul „nu recunoaște oportunitățile pădurilor de a oferi bunăstare economică suficient de clar. În plus, semnificația pădurilor ca parte a soluției către economia bio și circulară primește prea puțină atenție”.
„Noua strategie forestieră a UE a evoluat într-o direcție mai bună decât se anticipase. Din păcate, competența statelor membre nu a fost încă pe deplin respectată. Propunerea Comisiei merge prea departe în detaliile privind gestionarea pădurilor și piața lemnului. Este bine ca strategia să recunoască unele elemente de importanță economică a pădurilor, pe lângă aspectele de mediu și climatice, care sunt de asemenea importante. Activitatea de monitorizare trebuie să respecte strict competența statelor membre și să vizeze o abordare și mai echilibrată a sustenabilității”, susține ministrul.
El avertizează însă că dacă produsele care folosesc ca materie primă lemnul vor fi limitate în UE, înseamnă un singur lucru: că acestea vor fi produse în continuare în afara UE.
„E bine că, în cele din urmă, Comisia a recunoscut necesitatea gestionării pădurilor și a utilizării fluxurilor industriale sub diferite forme. Cu toate acestea, există și loc de îmbunătățire. Produsele pe bază de lemn și energia produsă cu lemn ca materie primă sunt necesare în viața noastră de zi cu zi. Dacă acestea nu sunt produse în UE, vor fi produse în afara UE”, rezumă ministrul Leppä.
Pădurile și sectorul forestier sunt de o importanță crucială pentru Finlanda, având în vedere că 73% din suprafața statului este acoperită de păduri. Finlanda are peste 660.000 de proprietari de păduri private, produsele din industria forestieră reprezentând o cotă de 20% din exporturi.
Pe de altă parte, Leppä spune că Strategia propune dezvoltarea de noi criterii și indicatori pentru gestionarea pădurilor în condițiile în care Conferința ministerială FOREST EUROPE a lucrat deja 30 de ani în acest sens. Au fost elaborate criterii și indicatori pentru gestionarea durabilă a pădurilor, împreună cu statele membre, Comisia, cercetătorii și părțile interesate. „Această cooperare ar trebui continuată și nu va începe un proces paralel pentru UE. Stabilirea pragurilor ar trebui să aparțină statelor membre și în viitor”, explică el, dând exemplul Finlandei, care are în desfășurare zeci de proiecte de îmbunătățire a climei, a biodiversității și a aspectelor economice ale silviculturii.
„Trebuie să ținem problemele forestiere în propriile mâini”
Ministrul Leppä a avut, pe propriul site, și alte poziții referitoare la politica UE în domeniul forestier. Într-un articol din proiectul de comunicare „Forest Response” finanțat de Fundația Foresters (care publică discursuri finlandeze și europene privind silvicultura durabilă), el a spus:
„Punctul de plecare este să ținem problemele forestiere în propriile noastre mâini naționale și să nu le punem sub puterea decizională a UE. Această linie are sprijinul majorității parlamentare.
Lucrăm enorm în Finlanda pentru diversitatea și biodiversitatea pădurilor. Vrem să arătăm Comisiei că am obținut rezultate atât de bune prin protecția voluntară și gestionarea naturală a pădurilor comerciale, încât nu mai avem nevoie de astfel de îndrumări la nivelul UE. Avem jumătate din pădurile strict protejate ale Europei”.