Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois) și Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) au lansat Manifestul industriei europene a lemnului pentru mandatul politic european 2024-2029. Asociația Forestierilor din România – ASFOR este semnatară a documentului.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de ASFOR și semnat de președintele Asociației, Ciprian Dumitru Muscă, Manifestul se adresează instituțiilor europene, în special noilor parlamentari europeni și personalului Comisiei Europene, inclusiv noilor comisari europeni.
Documentul stabilește în mod clar numeroasele beneficii ale produselor din lemn obținute în mod responsabil. De asemenea, Manifestul indică acțiunile cărora factorii de decizie trebuie să le acorde prioritate pentru a realiza o economie ecologică, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezistentă la nivelul UE. Nu în ultimul rând, documentul arată că folosirea lemnului în construcții înseamnă decarbonizarea mediului construit.
8 acțiuni-cheie care au nevoie de susținere de la Bruxelles
Manifestul identifică următoarele opt acțiuni-cheie pe care factorii de decizie din Bruxelles trebuie să le realizeze pentru a realiza o economie ecologică, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezistentă:
- Evaluarea impactului climatic și de mediu bazat pe știință înainte de a dezvolta orice nouă legislație care afectează direct sau indirect disponibilitatea resurselor lemnoase din pădure.
- Consolidarea, nu slăbirea, competitivității sectorului european de fabricare a produselor din lemn, inclusiv a sectoarelor tradiționale, meșteșugurilor și IMM-urilor prin promovarea investițiilor în Europa.
- Promovarea autonomiei strategice deschise pentru materiile prime regenerabile și procesarea acestora pentru aplicații strategice. Pentru a completa producția primară, este importantă creșterea disponibilității materialelor secundare în Europa.
- Elaborarea de politici și reglementări pentru ca toate clădirile – indiferent din ce sunt făcute – să genereze cât mai puțin CO2 pe durata construcției și a duratei de viață. Recunoașterea faptului că stocarea carbonului în clădiri este un beneficiu climatic. Clădirilor noi care ar genera niveluri ridicate de emisii de CO2 în timpul construcției și/sau utilizării lor ar trebui să li se refuze autorizația de construcție. Încurajarea adoptării pe piață a materialelor cu emisii scăzute de carbon și pentru a reduce carbonul încorporat, adică emisiile combinate din producție, transport, construcție și renovare.
- Asigurarea coerenței în domeniile de politică care acoperă mediul și clima, energia, construcțiile, gestionarea deșeurilor, digitalizarea, precum și educația și îmbunătățirea competențelor.
- Recunoașterea nevoii de sprijin pentru sectorul construcțiilor. Acesta are nevoie la rândul său de active nou construite la prețuri accesibile și durabile.
- Deschiderea bioeconomiei, domeniu care poate contribui la realizarea unei economii europene rezistente și competitive, net zero, inclusiv prin decarbonizarea mediului construit.
- Armonizarea codurilor de construcție în ceea ce privește utilizarea lemnului în construcții pentru. Astfel, construirea cu lemn va fi mai ușoară în mai multe zone geografice atât la nivel de țară, cât și la nivel european.
Vorbind la lansarea manifestului Sampsa Auvinen, președintele CEI-Bois, a spus: „Alegând produse din lemn putem avea un impact semnificativ și pozitiv asupra schimbărilor climatice acum și în viitor. Lemnul, ca resursă regenerabilă cheie, poate fi folosit pentru a crea materiale reutilizabile și reciclabile. Cu toate acestea, întregul potențial al lemnului în legătură cu aceste probleme poate fi eliberat numai dacă factorii de decizie iau măsurile corecte. Manifestul nostru stabilește clar care trebuie să fie aceste acțiuni.”
Herbert Jöbstl, președintele EOS, a spus la rândul său: „Întregul proces de utilizare sporită a lemnului poate oferi beneficii esențiale de mediu; din ce în ce mai mult CO2 este eliminat din atmosferă și stocat în siguranță, dar numai dacă factorii de decizie de la Bruxelles oferă cadrul adecvat. Dacă ne oferă acest cadru, noi, lanțul valoric al lemnului, vom oferi aceste beneficii atât de necesare.”
Puteți consulta documentul integral: