În perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi (FOV). Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este partener în cadrul acestui eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.
Forumul va cuprinde o conferință pe probleme de mediu, o conferință adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități dedicate publicului larg, anunță Ministerul Mediului.
Astfel, în perioada 5-7 septembrie se va desfășura Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu a cărei temă principală este „Provocarea Energiei: Găsește-ți Puterea“.
Invitații prezenți la Teatrul Sică Alexandrescu vor aborda subiecte ca: Puterea transportului alternativ, Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu și vor prezenta oportunități de finanțare prin programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.
„Vă felicit pentru inițiativa de a organiza acest forum, în care orașele verzi joacă rolul principal. Orașele viitorului sunt cele în care ne dorim să locuim fiecare dintre noi, fără poluare, cu facilități de transport verde și beneficii care să ne îndemne să contribuim la sustenabilitate. Prin programele pe care le finanțăm din Fondul pentru Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este alături de autoritățile locale și le impulsionează către tranziția verde: Rabla Clasic, Rabla Plus, Iluminat public stradal, Casa eficientă energetic pentru instituțiile publice, transport public nepoluant, stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Însă, conștientizarea responsabilității la nivelul unității administrativ teritoriale este cheia succesului.
Tema de anul acesta subliniază provocările la nivel mondial din sectorul energetic. Cu atât mai mult, găsirea de surse de energie verde și tranziția energetică sunt dezideratele noastre, ale tuturor. În anii următori, miza administrațiilor locale va fi una imensă: să transforme marile aglomerări urbane în aglomerări sănătoase. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este o parte importantă a acestei noi viziuni și sprijină administrațiile locale cu fonduri și expertiză, atât de la nivel central, cât și prin intermediul instituțiilor din subordine. Mă bucur că vedem inițiativă și că există din ce în ce mai multe orașe implicate, dornice să apese butonul acțiunii și care sunt gata să ia decizii responsabile în favoarea cetățenilor săi“.
Acesta este mesajul pe care ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna l-a transmis ieri, cu ocazia conferinței de presă în cadrul căreia primarul Brașovului Allen Coliban a anunțat organizarea Forumului Orașelor Verzi.
Primăria Braşov mizează pe prezenţa a cel puţin 300 de invitaţi la Conferinţa de mediu ce se va desfăşura în cadrul Forumului.
Printre invitaţii care şi-au confirmat deja participarea, în persoană sau online, se află Tánczos Barna – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Marjut Akola – Ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanţi ai municipalităţilor din Deinze şi Mouscron (Belgia), Niš (Serbia), Valčncia (Spania), Bijeljina (Bosnia şi Herţegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin – Preşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România, arhitecţi şi specialişti în mediu şi mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova şi România, precum şi experţi ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Băncii Europene de Investiţii.
La fel ca şi anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferinţa pe probleme de mediu, cu temele: „Puterea transportului alternativ”, „Puterea resurselor regenerabile” şi „Puterea comunităţii”, una adresată oamenilor de afaceri (în ziua a patra, 8 februarie), precum şi o serie de activităţi adresate publicului larg, fie finanţate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfăşurate de organizaţii partenere. O noutate faţă de ediţia de anul trecut în structura conferinţei vor fi atelierele practice destinate funcţionarilor publici, în care aceştia vor putea învăţa despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.
Bugetul destinat Forumului se ridică la 800.000 de lei.
Sursa: administratie.ro, Ministerul Mediului
Foto: brasov.net