O nouă problemă „eco”: sectorul sanitar. „40% din RMN-uri sunt inutile și poluează”

0
327

Responsabilă pentru 4,4% din emisiile de carbon la nivel global, zona sănătății contribuie semnificativ la schimbările climatice, arată Euro News Green.

„Efectele de încălzire ale unor astfel de emisii provoacă, la rândul lor, daune umane, ceea ce este în contradicție cu misiunea profesioniștilor din domeniul sănătății de a crește durata și calitatea vieții pacienților.

Deci, ce se poate face pentru a reduce impactul industriei de îngrijire a sănătății asupra mediului? Care este principala sursă de emisii de carbon în industria sănătății?

Analiza emisiilor Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie arată că aproape 45% din emisiile sale de carbon provin din achiziționarea de echipamente și medicamente. Doar 10% provine din energia electrică și gazele necesare pentru a conduce spitale și alte servicii de sănătate.

Cercetările efectuate de universitățile din Melbourne și Sydney, Australia, dezvăluie că o scanare RMN are o amprentă de carbon de 17,5 kg echivalent CO2, ceea ce este la fel cu a conduce o mașină 145 km. O scanare CT are o amprentă la sol de 9,2 kg echivalent CO₂, asemănătoare cu conducerea de 76 km.

Acestea sunt semnificativ mai mari decât amprentele razelor X (0,76 kg echivalent CO2, 6 km) și ultrasunetelor (0,53 kg echivalent CO2, 4 km).

Aproximativ 5% din emisiile din domeniul sănătății din Regatul Unit provin de la inhalatoarele pentru astm, care conțin gaze puternice cu efect de seră numite hidrofluorocarburi.

Cum poate industria sănătății să-și reducă emisiile de carbon?

Industria sănătății își poate reduce emisiile fără a compromite siguranța pacienților sau calitatea îngrijirii. Acest lucru poate fi realizat prin trecerea de la alternative cu conținut ridicat de carbon la alternative cu emisii scăzute de carbon și prin reducerea testelor și tratamentelor inutile.

Studiile au arătat că 36-40 la sută din imagistica pentru durerile de spate inferioare și 34-62 la sută din scanările CT pulmonar sunt inutile.

Metodele cu emisii scăzute de carbon pot fi utilizate în locul celor cu conținut ridicat de carbon, cum ar fi ultrasunetele, mai degrabă decât RMN pentru scanările umărului.

Alte cercetări au arătat că testele de sânge produc fiecare între 49-116 g echivalent CO2, care se adună atunci când este înmulțit cu milioane. La fel ca imagistica, studiile au arătat că 12-44% din testele de sânge sunt inutile, conform ghidurilor bazate pe dovezi sau regulilor de decizie.

Reducerea emisiilor va necesita schimbări atât în ​​abordarea, cât și în tratamentele oferite de profesioniștii din domeniul sănătății. Există acțiuni care pot fi întreprinse astăzi pentru a realiza acest lucru, fără a dăuna pacienților.

Anesteziştii pot folosi sevofluran (144 kg echivalent CO2 pe kg) în loc de desfluran (2.540 kg echivalent CO2 pe kg).

Pacienții cu astm bronșic pot schimba în siguranță inhalatoarele cu doză măsurată la inhalatoarele cu pulbere uscată, în majoritatea cazurilor. Această schimbare ar reduce amprenta lor anuală de carbon de la 439 kg la 17 kg echivalent CO2. În țările scandinave, 90% dintre inhalatoare sunt acum pulbere uscată, iar rezultatele s-au dovedit că rămân aceleași.

Ce va fi nevoie pentru a schimba impactul asupra mediului al industriei globale de sănătate?

Reducerea emisiilor în industria sănătății va necesita educația continuă a profesioniștilor actuali și viitori din domeniul sănătății cu privire la îngrijirea cu emisii scăzute de carbon. Angajamentele direcționate ale organizațiilor individuale de asistență medicală și ale departamentelor de sănătate federale și de stat vor fi, de asemenea, esențiale pentru schimbare”.

Sursa: Euro News Green

Foto: pxhere.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.