Evoluția excepțională a prețului energiei și a resurselor energetice a făcut ca autoritățile franceze să ia măsuri de sprijin a populației, inclusiv în ceea ce privește lemnele de foc, arată focusenergetic.ro.
„Guvernul francez a acordat un prim tip ajutor pentru plata facturilor la energie, variind de la 48 de euro la 277 de euro în martie 2022 pentru anul 2022, gospodăriilor franceze al căror venit fiscal de referință (calculat de autoritățile fiscale) este echivalent sau mai mic de 10.800 de euro pe an. Acest ajutor poate fi folosit pentru plata oricărui tip de energie, inclusiv pentru achiziționarea de lemne de foc. Un ajutor suplimentar de 100 euro până la 200 euro va fi plătit în noiembrie 2022 tuturor gospodăriilor care se încălzesc cu lemne și păcură, dacă venitul lor fiscal de referință este echivalent cu sau mai mic de 10.800 euro pe an”, a precizat Ambasada Franței în România.
„Aproximativ 7,4 milioane de gospodării franceze se încălzesc cu lemne, adică 20% din populație. În oraș, asta ar însemna 10% din populație. Buștenii sunt cei mai folosiți (90%) în ceea ce priveşte încălzirea cu lemne, cu mult mai utilizaţi decât peleții (9%), bricheţi și surcele (1%)”, se arată într-un răspuns al Ambasadei Franței în România pentru Focus Energetic.
Ca și în România, și în Franța s-a înregistrat un salt major al prețului lemnului de foc. Potrivit Ambasadei, „prețul lemnului de foc a crescut cu 20%/25% din 2021 în Franța. Prețul mediu pe m3 de lemn de foc a variat între 45 de euro și 75 de euro (excluzând costul de livrare) la sfârșitul anului 2021. Acum, în septembrie 2022, preţul variază între 90 de euro și 115 euro”, precizează Ambasada Franței. Mai exact, prețul lemnului ajunge pe la 575 de lei/mc, mult sub ceea ce se practică în România.
Articolul complet pe focusenergetic.ro.