DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Franța: 300 de milioane de euro pentru industria forestieră și păduri

Recomandate

Primul ministru francez Jean Castex  s-a întâlnit la finalul săptămânii trecute, la  Vendee, cu reprezentanți ai industriei forestiere. El i-a avut alături pe Julien Denormandie, ministrul agriculturii și alimentației, pe Franck Riester, ministrul delegat pentru Europa și Afaceri Externe, responsabil de Comerțul exterior și pe Bérangère Abba, secretar de stat responsabil cu biodiversitatea.

Din partea industriei, au luat parte președintele FranSylva, Antoine d’Amécourt și Jean Etienne Rime, reprezentant al forestierilor din regiunea Loire.

După întâlnire, cabinetul premierului a emis un comunicat de presă pe care îl redăm:

„Acest sector se confruntă acum cu mai multe provocări. Pe de o parte, pădurile franceze se confruntă cu schimbările climatice și trebuie să își sporească rezistența. Acest lucru este necesar pentru ca ele să continue să producă lemn de calitate, păstrând în același timp biodiversitatea și stocând mai mult carbon. Pe de altă parte, gaterele din Franța se confruntă cu tensiuni de aprovizionare de câteva luni, în special datorită creșterii consumului global de lemn (+ 10% în ultimul an) și restricțiilor la export stabilite de anumite țări.

Aceste dinamici nu sunt lipsite de riscuri pentru sector: pot duce la creșteri ale costurilor, creșteri ale întârzierilor sau chiar la lipsuri de lemn brut. Capacitatea industriilor noastre de a fi prezente pe piața în creștere a cherestelei este o chestiune de suveranitate.

Pentru a reduce aceste tensiuni de aprovizionare, guvernul francez a făcut apel la Comisia Europeană, cerându-i să ia măsuri de salvgardare sub jurisdicție comercială și astfel să evite utilizarea sub-optimă a resurselor forestiere europene. Prim-ministrul a cerut de asemenea Oficiului Național Silvic să dezvolte contracte de aprovizionare cu gaterele franceze cât mai mult posibil pentru a împiedica licitarea producției de lemn din pădurile de stat, expunându-se astfel la acțiunea comercianților care exportă în afara Europei.

Ca parte a planului de relansare a Franței, Guvernul va redistribui, de asemenea, încă 100 de milioane de euro pentru a completa diferitele mecanisme de sprijin pentru sectorul pădurilor și al lemnului.

Prin urmare, acestea se adaugă celor 200 de milioane de euro deja alocate relansării sectorului: 150 de milioane de euro până acum pentru reînnoirea pădurilor  – adică reîmpădurirea a 45.000 de hectare, în jur de 50 de milioane de copaci, capabile să capteze 150.000 de tone de CO2 în fiecare an – și 50 de milioane de euro pentru modernizarea industriilor de prelucrare a lemnului.

Se reiau Conferințele pădurii și lemnului

În cele din urmă, pentru a asigura viitorul pe termen lung al acestui sector de importanță națională și atât de special pentru societatea noastră, prim-ministrul le-a cerut miniștrilor să reia, în septembrie, organizarea Conferințelor pădurii și lemnului. Va fi un spațiu de dialog, cu toți cei implicați, dar și experții și asociațiile, pentru a dezvolta cea mai largă viziune posibilă a pădurii franceze și a industriei lemnului de mâine. Acestea vor face posibilă împărtășirea provocărilor din patrimoniul forestier pe care îl avem în comun, astfel încât să putem face ca această bogăție să prospere”.

Comunicatul emis de cabinetul premierului îl puteți vedea AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi